Christian Bitz.
”Der er uendeligt mange fristelser, som vi allesammen bliver udsat for i vores daglige liv, og vi har en tendens til at give efter for dem uden selv at ville tage ansvar for det. På samme måde som Adam og Eva, der fristes og giver slangen skylden”, siger ernæringekspert Christian Bitz. Foto: Emil Monty Freddie.

29.04.2014 Silke Bock

Christian Bitz: Adam og Eva kunne bo i parcelhus

Historien om Adam og Eva er også historien om fristelse, synd og ikke mindst lysten til at lægge ansvaret for egne handlinger fra sig. Adam og Eva opfører sig nøjagtig på samme måde som mange danskere gør i forhold til deres egen sundhed, siger ernæringseksperten Christian Bitz.

Hvis fortællingen om Adam og Eva skulle have stået i en sundhedsguide, så kunne den have lydt nogenlunde sådan her:

Adam og Eva boede i et parcelhus et sted i Danmark. De spiste usundt og ville gerne tabe sig. Men de fik det aldrig gjort, og når de talte med deres venner om det, havde de altid undskyldninger for, hvorfor det ikke skete.

For ernæringseksperten Christian Bitz er historien om Adam og Eva også historien om danskeres sundhed.

”Der er uendeligt mange fristelser, som vi allesammen bliver udsat for i vores daglige liv, og vi har en tendens til at give efter for dem uden selv at ville tage ansvar for det. På samme måde som Adam og Eva, der fristes og giver slangen skylden.”

Christian Bitz har i årevis rådgivet danskere om, hvordan de får et sundere liv og for ham er Adam og Eva klare billeder på en samfundstendens, hvor andre får skylden for, at man bliver ledt i fordærv.

Nogle bebrejder eksperter, der kommer med forskelligrettede råd.

”Så siger de, at det er ligegyldigt og smider håndklædet i ringen,” fortæller Christian Bitz.

DEN FRISTENDE FRUGT i historien om Adam og Eva er op igennem tiden blevet til inspiration for kunstnere, præster og store romanfortællere. Den lokker, tiltrækker og drager. Ingen mennesker kan til syvende og sidst modstå alle fristelser. Hvad enten det handler om mad, begær eller materialisme, så giver vi efter. Det har vi med i bagagen som en arv fra Adam og Eva.

Han hører også folk bruge et råd, der ikke virkede, som begrundelse for at stoppe forsøget på at leve sundere. Andre lægger skylden hos børnene. Eller i travlhed på arbejdet. Eller i at det var uhøfligt at sige nej, når der blev budt på kage.

”Vi søger årsager og forklaringer, der ikke ligger hos os selv,” siger Christian Bitz.

”Så når vi giver efter for de fristelser, vi møder i vores liv, så tør vi ikke sige: Det var mig.”

Konsekvensen er, siger han, at mange afholder sig fra at få et sundere liv.

Jagten på nydelse

Christian Bitz kender godt det svære i at sige fra over for fristelser i sit eget liv. Selv er han glad for at drikke et glas rødvin, og på en hyggelig aften kan det godt blive til 2-3. Derfor har han lavet en regel om kun at drikke alkohol i weekenden.

”Den stærkeste drift i mennesket er jagten på nydelse og belønning, så man skal styre sit ja tak i stedet for sit nej tak. Det giver en stor styrke at være i stand til som voksent menneske at kunne sige: Jeg spiser et stykke chokolade i stedet for hele slikskålen.”

Det handler om at undvære få ting i hverdagen frem for at lade sit liv diktere af ultrastramme diæter. Dels er de svære at efterleve, og dels risikerer vi at havne i et sundhedstyranni. Af og til ser han mennesker, som taber sig, men alligevel synes, det er for lidt.

”Vi har et problem med at være tilfredse med det, vi har, og vi higer efter mere,” siger Christian Bitz og drager så igen en parallel til Adam og Eva, der ikke vil undvære frugten fra Kundskabens Træ. Også det er ifølge ernæringseksperten typisk for danskeren anno 2014.

”Evnen til at være tilfredse er noget, mange mennesker mangler. Jeg arbejder også med det i mit eget liv,” fortæller han.

Og lige dér, i erkendelsen af at intet er perfekt, begynder det gode og sunde liv i følge Christian Bitz.

”Vi søger allesammen det perfekte liv med den store fladskærm, de velopdragne børn og den rigtige mad. Men vi skal acceptere, at livet er ret uperfekt og går op og ned i perioder. Nogle gange har man mere travlt og skal skifte arbejde eller skilles. Så er det, vi må gøre det bedst mulige med de vilkår, vi nu engang har.”

Om Christian Bitz

Er uddannet cand-scient. i human ernæring. Forskningschef på Herlev Hospital og forfatter til flere bøger om sundhed. Gennem flere år har han været fast ernæringsekspert på TV 2 og desuden klummeskribent på Berlingske og I Form. I dag er han vært på programmet Bitz og Frisk, der bliver sendt på DR 1.