TAK - salmernes bog

18.08.2017 Anna Sofie Casse

”De nudanske salmer skal synges”

Folkemusikeren Anders Roland har i samarbejde med violinisten Michael Graubæk sat musik til tekster fra den nudanske oversættelse af Salmernes Bog

Hvad får en folkemusiker til at sætte musik til de gammeltestamentlige salmer? Multimusikeren Anders Roland er en garvet mand på den folkemusikalske scene. Foruden at synge spiller han blandt andet også på guitar og violin. I samarbejde med den over 30 år yngre violinist og rigsspillemand Michael Graubæk, er et nyt og spændende projekt undervejs. Sammen har de nemlig sat musik til den nudanske oversættelse af Salmernes Bog.

Inspiration fra Ida Jessen

Efter at have læst Ida Jessens prisvindende børnebibel Bibelhistorier kontaktede Anders Roland forfatteren og spurgte, om hun havde lyst til at skrive nye tekster til et korværk tilegnet amatørkirkekor. Hun foreslog, at de brugte nyoversættelsen af Salmernes bog, der netop var blevet færdig. Således blev Anders Roland og Michael Graubæk opmærksomme på den nudanske udgivelse af Salmernes Bog – TAK – Salmernes Bog på nudansk og et samarbejde udviklede sig.

”Michael og jeg vil gerne lave et korværk, der kan danne rammen om en musikgudstjeneste. Idéen er, at sangene skal arrangeres i flere sværhedsgrader. Melodierne skal både kunne synges enstemmigt, som en let tostemmig eller en svær firestemmig. På den måde kan korene selv vælge sværhedsgraden,” forklarer Anders Roland.

Hjælp til amatørkor

Da Anders Roland for nogle år siden genoptog at synge i kor, blev han bevidst om, hvor mange amatørkor der findes, og hvor svært det kan være at få klassisk musik til at lyde godt. Det besluttede Anders Roland sig for at gøre noget ved:

”Små amatørkor er ikke altid trænet i at synge klassisk musik. Derfor fik vi idéen til at skrive musik, der er inspireret af folkemusik og lettere at synge,” fortæller Anders Roland.

Optræder også

Udover et korværk er det planen, at de to musikere vil tilbyde at optræde for eksempel til musikgudstjenester, koncerter eller almindelige gudstjenester, både som duo eller som backinggroup til koret.

Klik på afspilleren ovenfor og lyt til den musikalske duo, Anders Roland og Michael Graubæk, der sammen har indspillet Salme 23 fra den nudanske oversættelse.

Lyt til mere af deres fælles arbejde herunder også flere af salmerne fra TAK

Arrangementerne forventes at være færdigskrevet i løbet af den kommende sæson. Derefter vil hele værket blive udgivet af musikforlaget Olafssongs.

Hvis du kender et kor, der har lyst til at prøve kræfter med materialet, også som "prøvekanin" under udarbejdelsen af arrangementerne, kan Anders Roland kontaktes på mail: andersroland@mail.dk  

Køb Salmernes Bog på nudansk

I bogen TAK  foreligger Salmernes Bog nu på et klart nudansk. Salmerne kan nydes som poesi eller bruges i personlig bønspraksis.

Køb bogen her.

TAK - Salmernes Bog på nudansk

Salmernes Bog i ny oversættelse til det moderne menneske.
Tak - Salmernes Bog
249,95

Desværre udsolgt. Forventes ikke genoptrykt.

Sidetal: 307 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-858-3
Mål: 21 x 15 x 2 cm