Dicte
Dicte er den femte kunstner i jubilæumsprojektet Lydspor fra Bibelen. Hun har skrevet en sang ud fra bibelteksten om pinsen. Foto: L. Drori/Bibelselskabet.

12.05.2014 Silke Bock

Dicte: "Bibelen er en skatkiste af gode fortællinger"

For sangerinden Dicte er Bibelen fyldt med væsentlige tekster, der lærer os at leve sammen. Nu har hun skrevet en sang om håb og forståelse inspireret af Apostlenes Gerninger.

Sidste år gik flere af sangerinden Dictes venner gennem svære tider. Én mistede sit arbejde, flere blev skilt, og flere gange hørte sangerinden sig selv sige: ”Det bliver bedre.” 

I det nye nummer En sang fra dig, fortæller hun om at søge og finde håb. For håbet er ifølge Dicte afgørende for at kunne stå ting igennem. Sangen er inspireret af Apostlenes Gerninger kapitel 2 vers 1-13, hvor disciplene fik Helligånden og pludselig kunne tale alle sprog.

”For mig handler teksten meget om håb. Håb, kærlighed og samhørighed,” siger hun. 

”Det kunne vi allesammen godt bruge noget mere af.” 

Sangen udkommer som en del af fejringen af Bibelselskabets 200 års jubilæum. Dicte er en af 12 kunstnere, der nytolker en bibeltekst i projektet Lydspor fra Bibelen. Teksterne er håndplukket af Bibelselskabet, men kunstnerne har efterfølgende valgt netop den, de helst ville arbejde med og derefter fået frie rammer til at omdanne teksten til moderne tonesprog. 

En sang fra dig synger Dicte ”Du er et håb i mig. Du er en sang, der kun kommer fra dig,” og med det peger hun mod lyset i modløsheden.

”Det er forfærdeligt, hvordan verden visse steder ser ud i dag med krig og ufred på grund af de mest vanvittige ting. Midt i det så er det en utrolig ting, hvordan bibelteksten minder os om, at alle pludselig begynder at tale i tunger og forstå hinanden,” siger hun. 

I Apostlenes Gerning kan man læse, hvordan disciplene pludselig bliver ramt af helligånden og begynder at tale sprog, de ellers ikke kender. 

”Når folk ikke har det godt sammen, så er det fordi, de ikke kan forstå, hvad den anden siger. Jeg læser pinseteksten som en tekst, hvor folk pludselig kan høre hinanden. De får evnen til at se hinanden, til at tilgive,” siger hun. 

Dicte brød igennem som forsangerinde i bandet ’Her Personal Pain’. Siden gik hun solo og har udgivet en række anmelderroste plader. De fleste har haft rocken som grundtone, men hun har også eksperimenteret med både jazz, klassisk og R´n´B. Hun har altid sunget på engelsk, men med En sang fra dig springer hun ud i det danske. Det var en udfordring. 

Sangerinden er selv opdraget i den kristne tro som barnebarn af en tidligere biskop i Københavns Domkirke. Hun husker, hvordan hun som barn lyttede til ”den sejeste morfar i verden.” 

”Jeg var meget stolt af ham, og min morfar var meget dygtig til at prædike og lavede mange børnegudstjenester. Der var ingen særlig forventning om, at jeg skulle være en del af den kristne tro, men jeg følte mig meget tryg i kirken. Da Bibelselskabet spurgte mig, om jeg ville være med, tænkte jeg derfor ikke: Uhhh, hvor er det hele fremmed. For jeg kender mange af teksterne, og pinsens tekst er særligt fin.”

For Dicte var det vigtigt at skrive en sang, der er åben for fortolkning. 

”Teksten kan læses på flere planer. Både som, at Helligånden er kommet, og at man føler en tryghed ved Gud. Men trygheden kan også komme fra en mand, en elsket, en ven eller det samfund, man er en del af.” 

Som så mange andre af Bibelens tekster kan man i pinseteksten finde essens, der kan bruges i det daglige. Det var ikke svært for sangerinden at blive inspireret af Bibelen, for hun ser den som en skatkiste af gode fortællinger, en guide til at leve et bedre liv.  

”De ti bud er et klassisk bud på det. De er Bibelens moral. Nogle leveregler, du som menneske får, så det hele bliver lettere for dig, og du ikke behøver opfinde det hele selv. Jeg oplever i min personlige tro, at Bibelen er et stykke guidance i, hvordan man har en mulighed for at leve så godt som muligt,” siger hun. 

Mange kalder pinsen for kirkens fødselsdag, og den dag er ifølge sangerinden værd at fejre. 

”Bibelen er stadig meget væsentlig. Der er en grund til, at man har trykt den i hundredvis af år. Mange af fortællingerne handler i mine øjne om tilgivelse og om evnen til at leve, evnen til at have det godt på den her jord. Det, synes jeg, er fantastisk,” siger hun.