Forurening. Foto: Shutterstock.
I temahæftet "Jordens overlevelse - bibelske fortællinger og klima" får eleverne mulighed for at forholde sig til etiske dilemmaer og livsfilosofi og reflektere over menneske- og natursyn. Foto: Shutterstock.

Af Thomas Godsk Larsen

Få inspiration til undervisning i klima og kristendom

Hvad har Bibelen at sige om vores klima, natur og miljø, og hvordan kan de bibelske fortællinger kaste lys over vores forhold til – og ansvar for – jorden?

Klimaændringer. Global opvarmning. Jordens overlevelse – eller undergang? Klima er på dagsordenen overalt, og emnet optager snart sagt alle børn og unge i dag.

Jordens overlevelse – bibelske fortællinger og klima, et temahæfte til folkeskolens undervisning i kristendomskundskab, sætter klimaet under lup og spørger: Har Bibelen et bestemt natursyn? Og giver de bibelske fortællinger mennesket et særligt ansvar? Som forfatteren til hæftet Dorete Kallesøe skriver, kan vi, på trods af tidsforskellen på ca. 2.000 år, lære meget om, hvordan mennesket skal handle i forhold til naturen, ved at læse i Bibelen – også, selv om den ikke giver nogen praktiske anvisninger.

Naturen er din næste

Med bibeltekster, salmer, sange, avisartikler, billeder samt links til film og musikvideoer giver hæftet elever i folkeskolens overbygning lejlighed til at reflektere over spørgsmål om klima og miljø ud fra den metodiske tilgang ”Den filosofiske klassesamtale”. For kan fortællingen om Adam og Eva lære os noget om vores ansvar for naturen, og hvem omfatter buddet om næstekærlighed i grunden? Bibelen fortæller, at vi har et ansvar for vores medmenneske. Det kan, som Dorete Kallesøe skriver, stort set alle religiøse og ikke-religiøse mennesker være enige i. Det afgørende spørgsmål er, hvor langt vi skal gå for vores næste, og om vores næste er mere og andet end de mennesker, som vi møder. Omfatter ”næste-begrebet” også mennesker, vi ikke kender, fremtidige generationer, dyr, planter og naturen som sådan?

Menneske og natur hænger sammen

Hæftet præsenterer forskellige holdninger til, hvad – og om – kristendom og klima har noget at sige hinanden. Eleverne vil kunne læse om forskellige tiders ideer om dommedag med flere eksempler fra film og litteratur, og de møder spørgsmålet: Er klimaforandringer tegn på dommedag?

Hæftet stiller også det grundlæggende spørgsmål: ”Hvad er natur?” Før i tiden havde mennesker en helt anden opfattelse af naturen. De var afhængige af naturen. Vi er ikke på samme måde afhængige af naturen i dag. Ikke desto mindre viser klimatruslen, som Dorete Kallesøe skriver i hæftet, at den gensidige påvirkning mellem mennesker og natur nok er større, end vi har troet. Derfor spørger også kristne og andre religiøse mennesker, hvordan man som kristen, muslim eller buddhist kan forholde sig til naturen i dag.

I temahæftet Jordens overlevelse - bibelske fortællinger og klima får eleverne således mulighed for at forholde sig til etiske dilemmaer og livsfilosofi og reflektere over de menneske- og natursyn, som religioner, politikere, interesseorganisationer og de selv er præget af.

Download gratis undervisningsvejledning

Dorete Kallesøe har udviklet en undervisningsvejledning til bogen, som frit kan downloades.

Download undervisningsvejledning her

Jordens overlevelse

Bibelske fortællinger og klima
jordens overlevelse
50,00

Desværre udsolgt

Forfatter: Dorete Kallesøe
Sidetal: 48 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-617-6