Barn bliver trøstet. Foto: Unsplash.
Tidligere var sorggrupper et nærmest ikke-eksisterende fænomen i folkekirken. Men i de seneste år har fænomenet bredt sig til hele landet, og folkekirken er i dag den største udbyder af sorggrupper i Danmark. Foto: Unsplash.

22.01.2019 Af Thomas Godsk Larsen

Flere tør tale med børn om sorg

De seneste fire år er antallet af sorggrupper i folkekirken steget med 52 procent. Det skønnes, at op mod hver tredje sorggruppe nu retter sig mod børn eller unge

I en opgørelse fra Folkekirkens IT i 2017 er der på landsplan knap 200 sorggrupper i folkekirken, hvilket svarer til en stigning på 52 procent i forhold til i 2013, hvor antallet var 125. Tidligere var sorggrupper et nærmest ikke-eksisterende fænomen i folkekirken. Men i de seneste år har fænomenet bredt sig til hele landet, og folkekirken er i dag den største udbyder af sorggrupper i Danmark.

Mindre tabu omkring sorg

For hospitalspræst Maria Baastrup Jørgensen hænger udviklingen sammen med, at det generelt er blevet mindre tabubelagt at tale om tab og sorg og om døden, og at den psykiatriske diagnosehåndbog, ICD-11, nu også opererer med en decideret sorgdiagnose. Hun har 18 års erfaring som præst, hvoraf de 13 år har været som hospitalspræst:

”Min oplevelse er, at der bliver lavet meget godt sorgarbejde både inden for folkekirken, i patientforeninger og blandt fagprofessionelle inden for sundhedsområdet. Vi er alle blevet bedre til at tale om flere af sorgens facetter.”

I 2014 udkom rapporten ’Når sorgen bæres sammen. En undersøgelse af folkekirkens sorggruppepraksis’, som kortlægger og beskriver folkekirkens sorggrupper. Rapporten peger på, at der mange steder er interesse for sorggrupper til børn og unge, men at sorgstøtten til børn og unge i kirkeligt regi ofte ydes gennem individuel sjælesorg, da der ikke er nok deltagere til en lokal sorggruppe for efterladte børn og unge.

I de børnegrupper, rapporten undersøger, er der som regel mellem fem og ti deltagere, og deres alder spænder mellem fire og 21 år – dog ikke inden for samme gruppe.

Giv luft i stedet for et mentalt plaster

I sit job som hospitalspræst møder Maria Baastrup Jørgensen oftest børn i sorg som pårørende til en syg søskende, forælder eller bedsteforælder:

”Jeg taler gerne med børnene sammen med deres forældre, og jeg oplever, at det kan åbne op for en samtale i familien, der ellers er svær at få i gang. For ofte vil de voksne, i den bedste mening, gerne trøste det svære væk, før barnet får foldet sin sorg ud. Men det kan betyde, at barnet tænker ”må det ikke være der?” Man kommer til at give dem et mentalt plaster på i stedet for at give ’såret’ luft, så det kan hele.”

Når først børnene kan mærke, det er et trygt rum at tale i, oplever Maria Baastrup Jørgensen ofte en imponerende evne hos børn til at tale frimodigt og uforfærdet om sorgen:

Maria Baastrup Jørgensen. Privatfoto.
"Jeg møder mange modige børn, der tør bevæge sig ind i samtaler, hvor det er svært", siger hospitalspræst Maria Baastrup Jørgensen om at tale med børn om deres sorg. Privatfoto.

”Vi voksne er ofte ’flyttet op i hovedet’ med vores følelser og sprog, mens børn er utrolig dygtige til at mærke med og tale ud fra krop og sanser. Jeg møder mange modige børn, der tør bevæge sig ind i samtaler, hvor det er svært. Og de er ofte meget fantasifulde og undrende i forhold til alt det om liv og død. Faktisk, så det kan hjælpe de voksne, deres forældre, med selv at tale om sorgen. Sammen med børnene.”

Sådan taler du med børn om sorg

Maria Baastrup Jørgensen giver følgende konkrete råd til alle, der taler med børn i sorg:

  • Vær nysgerrig. Spørg ind, vær åben og lydhør
  • Lyt mere, tal mindre – giv færre færdige svar
  • Der er ingen facitliste til, hvordan en sorgproces forløber – hverken for børn eller voksne. Giv plads til, at det er helt individuelt
  • De yngste børn kan have svært ved at forstå, hvad døden er, men de kan se, at de voksne er kede af det. Vis nærvær og tal om dét – tavshed og misforstået hensyn til børnene kan gøre dem utrygge og usikre
  • Større børn kan måske forstå, hvad døden er. Måske er det optaget af det faktuelle – hvor lang tid skal bedstefar ligge i jorden – hvordan kan han samtidig være i himlen? Giv plads til deres undren og spørgsmål
  • Kort sagt: Indvi børnene i virkeligheden – på et alderssvarende niveau. Ofte kan deres fantasi være mere gruopvækkende, hvis de lades alene med tanker og følelser
Tobias og Trine siger farvel til mormor

Ny bog fortæller børn om døden

Bibelselskabet udgiver 31. januar 2019 tre små bøger til børn, som i et letforståeligt sprog tager livtag med emner som liv, død og kristendom. 

Den ene bog, Tobias & Trine siger farvel til mormor, handler om børnenes mormor, som havde lovet at komme til deres fødselsdag, men som bliver meget syg og dør. Mor siger, hun er rejst op til Gud. Men hvordan skal mormor finde vej derop? Og kan hun på en måde alligevel være med til fødselsdagen?

Køb bogen her

Fakta om børn og sorg

  • Cirka 2.500 børn og unge under 18 år mister hvert år en far eller en mor.

     
  • Omkring 17.000 børn i aldersgruppen 0 til 18 år har mistet en eller begge forældre.

     
  • Hvert år dør cirka 400 børn og unge under 18 år, hvilket betyder, at en større gruppe af børn oplever også at miste en bror, en søster, en fætter, en kusine, en god ven eller veninde

Kilde: ’Når sorgen bæres sammen. En undersøgelse af folkekirkens sorggruppepraksis’ (2014).

Læs også mere om folkekirkens tilbud til mennesker i sorg på sorg.folkekirken.dk.

Tobias & Trine siger farvel til mormor

Essentielle emner ud fra et kristent perspektiv for de 3-8-årige
Tobias & Trine siger farvel til mormor
24,95

Forfatter: Malene Fenger-Grøndahl
Illustrator: Jesper Tom-Petersen
Sidetal: 24 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-908-5
Mål: 10 x 11 cm.