Per Vers. Foto: Helena Lundquist
I sangen Se lige mig har Per Vers omdigtet fortællingen om Kain og Abel til et miniunivers, hvor Gud er en travl far, og Kain og Abel er brødre i tumlingealderen. Foto: Helena Lundquist/Bibelselskabet.

Preben Medom Hansen

Fra bibeltekst til sangtekst - Per Vers' "Se lige mig"

Per Vers har skrevet en tekst, der tydeligt taler gennem Bibelens fortælling om Kain og Abel. Men Per Vers lader trods alt ikke Kain dræbe Abel, selvom Kains vrede er stor og afmægtig. Men ligesom drabet får konsekvenser for Kain i bibelfortællingen, så bliver hans livsbane i sangen også formet af farens afvisning. Læs om, hvordan bibeltekst og sangtekst hænger sammen.

I sangen Se lige mig har Per Vers omdigtet fortællingen om Kain og Abel til et miniunivers, hvor Gud er en travl far, og Kain og Abel er brødre i tumlingealderen. Det giver god mening. For særligt i Det Gamle Testamente har Gud udpræget faderlige træk. Og med et psykologisk blik er det let at se Kain og Abels ønske om, at deres offergaver bliver modtaget af Gud som to sønners brændende ønske om fars kærlighed, opmærksomhed og anerkendelse. Omkvædets ord ”Se mig far” fanger præcist brødrenes higen efter anerkendelse – lige i det øjeblik hvor offerbålet er tændt, eller hvor tårnene af byggeklodser er bygget færdige. Den anerkendelse, som vi alle har så brændende brug for.

Kain dræber ikke Abel

Per Vers lader trods alt ikke Kain dræbe Abel, selvom Kains vrede er stor og afmægtig. Men ligesom drabet får konsekvenser for Kain i bibelfortællingen, så bliver hans livsbane i sangen også formet af farens afvisning. Kain jagter og opnår økonomisk succes, men bliver til gengæld ikke beskrevet som en særlig rar person – overfladisk og selvoptaget. Per Vers fortæller i interviewet, at han er optaget af, hvor mennesker får deres energi og drivkraft fra. Et svigt eller en dårlig oplevelse kan dog godt vendes til noget positivt, selvom det ikke lykkes helt for sangens Kain.  Som Per Vers siger: ”Der kommer rigtig meget energi ud af uopfyldte behov. De fleste inspirerende personer jeg kender, er nogen der klarer sig på trods. Hvor man tænker, de havde alle odds for at gå ned og give op, men har revet sig op.”

Fars anerkendelse

Sangens afsluttende pointe handler netop om, hvordan barndommens faderafvisning har styret Kains liv. For Abel ved, at når Kain taler på prime time tv om sin vækst og succes, så burde underteksten være: ”Se mig, se mig Far.”Det er først og fremmest det psykologiske aspekt i fortællingen, der har optaget Per Vers, og ikke for eksempel den etiske tematik eller temaet om forholdet mellem Gud og mennesket. Sangen er en fortælling om, hvor meget en fars anerkendelse betyder. Og hvad det kan medføre, hvis anerkendelsen udebliver.

Eksistentiel læsning

Per Vers har – som de fleste andre kunstnere, der har bidraget til Lydspor fra Bibelen – lavet sin sang ud fra en eksistentiel læsning af teksten. I den eksistentielle tilgang bruger man teksten til at spejle sit eget liv.  Man leder altså efter de temaer, beskrivelser og pointer i teksten, som udfordrer eller giver mening i en nutidig kontekst. Et andet tema i fortællingen, der har fanget Per Vers, er Guds uforklarede afvisning af Kains offer. For sådan er livet også tit for os moderne mennesker. Som Per Vers siger: ”Vi sender noget ud og kan ikke vide, hvordan det bliver modtaget. Det er jo noget, vi gør ved hvert eneste åndedræt, sender positive eller negative ting ud. Nogle gange bliver vores gode intentioner belønnet, andre gange gør de ikke. Og så bliver vi sådan helt karmatisk forvirrede.”

Der er fars skyld

I den klassiske tolkning af fortællingen er Kain skurken. Han dræber sin bror for en bagatel og nægter bagefter at indrømme det.Per Vers tolkning giver historien en drejning.  Her bliver det tydeligt, at grunden til hele miseren stammer fra faderen, der ikke lever op til den umulige opgave enhver far har – nemlig at behandle sine børn ligeværdigt og give dem den opmærksomhed, de har brug for.

Læs mere

Brug Se lige mig i undervisningenBagom fortællingen om Kain og Abel

Kain og Abel

... Engang bragte Kain en offergave af jordens afgrøde til Herren. Også Abel bragte en offergave, fedtstykkerne af sit småkvægs førstefødte. Herren tog imod Abels offergave, men Kains offergave tog han ikke imod. Så blev Kain meget vred og gik med sænket hoved. Herren sagde til Kain: »Hvorfor er du vred, og hvorfor går du med sænket hoved? Hvis du gør det gode, kan du se frit op, men hvis du ikke gør det gode, lurer synden ved døren. Den vil begære dig, men du skal herske over den.« Siden talte Kain til sin bror Abel, og da de en dag var ude i det fri, overfaldt Kain sin bror Abel og slog ham ihjel ...Læs hele teksten

Se lige mig

Den halvmægtige fader

Smiler – eller han lader

Og siger “Nøj Abel!

- det var da godt nok en høj stabel”

Kigger kort op på sine knejter

kigger så ned igen og arbejder

Abel smiler over hele sin femøre

Kain har aldrig tænkt at hans bror var grim før

Men nu fordamper alt det festlige

pludselig er de klodser så hæslige

Voldsom er Kains hævn

da han smadrer de to tårne, total nine-eleven