Qatar skyline. Foto: Sven Hansche/Shutterstock
Foto: Sven Hansche/Shutterstock

07.03.2022 Johannes Baun, generalsekretær i Bibelselskabet

Generalsekretæren har ordet: Frihed er guld

Vi tager det for givet: Friheden til at tænke, tale og tro, som vi vil. Det er fundamentale rettigheder, der er med til at bekræfte vores værdighed som mennesker, og de er centrale byggesten i vores samfund.

Lige så selvfølgelig friheden er for os, lige så fjern er den mange andre steder i verden. Herhjemme siger vi, at ”tanker er toldfri”, men når tankerne bliver til søgninger på internettet, gaver til bestemte organisationer eller blot harmløse sms’er, ja, så kan eksempelvis kinesere komme i klemme. For myndighedernes overvågning er omfattende i det store land mod øst. Det rammer muslimske minoriteter som uighurerne, og det rammer kristne, der oplever stadig flere begrænsninger af måderne at mødes på. Registrering af adfærd i både den digitale og den fysiske verden kan sætte en frygt i livet hos de fleste, og det er de færreste, der ikke lader sig påvirke af overvågningen.

Andre steder går man mere ligefremt til værks. I Nigeria angriber den militante islamistiske terrorgruppe Boko Haram kirker, skoler og landsbyer, kidnapper, voldtager og slår ihjel. Hadet til uddannelse, kvinderettigheder og kristentro er her helt bogstaveligt til at tage og føle på.

Men det helt særlige med Bibelen er, at den fortæller om en anden, endnu vigtigere frihed, nemlig friheden i Kristus.

Johannes Baun. Foto: Carsten Lundager.
Johannes Baun, generalsekretær i Bibelselskabet

Overvågning og forfølgelse

Og så er der alt det imellem den subtile, digitale overvågning og den direkte, voldelige forfølgelse: Afvisningen af jobansøgere på grund af deres tro. Forbuddet mod at eje jord, hvis man ikke er muslim, eller mod at bruge en brønd i landsbyen, hvis man ikke er hindu. Karrieremulighederne, der lukker sig, fordi man går i kirke. Truslerne mod ens børn. Chikanerierne fra naboer. Alt det, der for mere end 300 millioner mennesker rundtomkring i verden følger med, fordi de bekender sig som kristne.

Alle steder er det friheden, der antastes. Og midlerne er mange og opfindsomme. Et land som Qatar er uhyre effektivt, når det handler om at bygge huse, der rækker ind i himlen, tiltrække velhavende turister fra hele kloden, afholde slutrunder i de allerstørste sportsgrene, engagere sig i toppen af europæisk fodbold, spille storpolitiske aktører ud mod hinanden – men at få sat de rigtige stempler, så en palle med bibler kan komme ind i området, kan tage måneder.

”Frihed er det bedste guld”

Hvis ”frihed er det bedste guld”, som vi siger herhjemme, er Qatar og de andre olielande i Golfen uhyre fattige. Derfor har vi i Bibelselskabet i årevis arbejdet sammen med de lokale bibelselskaber for at fremme trosfriheden i regionen. I år, hvor der afholdes VM i fodbold i Qatar i november og december, gør vi det meget konkret ved at sørge for bibler til qatarerne og deres mange migrantarbejdere.

I løbet af de fire uger, slutrunden varer, vil de lokale blive mødt af hundredtusindvis af tilrejsende fodboldfans, der er frie til at tænke, tale og tro, som de vil. Den frihed kan vi politisk og på andre måder kæmpe for også kommer til at gælde i Qatar.

Men det helt særlige med Bibelen er, at den fortæller om en anden, endnu vigtigere frihed, nemlig friheden i Kristus. Den trodser undertrykkelse og politiske systemer, for den er en hjertesag mellem den enkelte og Gud. Dén frihed kan vi tage for givet – af ham.