Jesus. Glasmosaik fra Kruiskerk i Dordrecht, Holland. Foto: Unsplash.
Glasmosaik fra Kruiskerk i Dordrecht, Holland. Foto: Unsplash.

Hvad betyder disse ord fra Matthæusevangeliet?

En læser undrer sig over ordene ”Denne slægt skal ikke forgå, før alt dette sker” fra Matthæusevangeliet. Hvad betyder de? Teologerne Christian Schøler Holmgaard og Steen Skovsgaard giver hver deres svar

Kære Bibelselskab

Jeg læser for tiden i Matthæusevangeliet og er nået til kapitel 24 vers 34, hvor der står: ”Denne slægt skal ikke forgå, før alt dette sker”. Hvad betyder disse ord?

Venlig hilsen

Michael

-------------------------------------------------------------------

Christian Schøler Holmgaard, Ph.D., Adjunkt i Ny Testamente, Dansk Bibel-Institut, svarer:

Kære Michael

Tak for dit spørgsmål.

De omtalte ord stammer fra Jesus' sidste store tale, hvor han forudsiger templets ødelæggelse og taler om sin egen genkomst.

Forståelsen af netop det vers er meget omdiskuteret. Særligt to ting har været genstand for debat. Det er dels blevet diskuteret, hvem Jesus henviser til, når han taler om denne slægt og dels hvilke begivenheder, der er inkluderet i alt dette som skal ske.

Hvad angår denne slægt, så er det på trods af mange forskellige forslag (det jødiske folk, menneskeheden, onde mennesker, troende mennesker) bedst at forstå det ligefremt som en henvisning til Jesus’ samtidige. Jesus taler altså om noget, som skal ske inden hele den daværende generation ville være døde.

Spørgsmålet er så, hvad det er, der skal ske inden for den tidshorisont? I sammenhængen svarer Jesus på et spørgsmål fra sine disciple: ”Sig os, hvornår dette skal ske, og hvad der er tegnet på dit komme og verdens ende?” (kapitel 24 vers 3b). De spørger om to ting: 1. Hvornår dette skal ske, som refererer til templets ødelæggelse (kapitel 24 vers 1-2) og 2. Jesus' genkomst og verdens ende.

Umiddelbart kunne det godt se ud som om, at Jesus både siger, at templet skal ødelægges, og at han kommer igen indenfor en generation. Der er dog gode grunde til, at hans genkomst ikke er inkluderet i alt dette, som skal ske. I sammenhængen er der tale om at se alt dette (kapitel 24 vers 33) og dermed vide, at Jesus' genkomst er lige om hjørnet. Det refererer altså til alt det, der sker inden Jesus kommer igen. Frasen alt dette må have samme betydning i Matthæusevangeliet kapitel 24 vers 34.

Når Jesus derfor ifølge Matthæus siger, at denne slægt ikke skal forgå, før alt dette sker, så er det hans forudsigelse af Jerusalems og templets ødelæggelse, der er tale om. Og Jerusalem og templet blev netop ødelagt af Romerne i år 70 efter Kristus – altså inden Jesus' samtidige var døde.

Venlig hilsen

Christian Schøler Holmgaard

 

Steen Skovsgaard, teolog og tidligere biskop over Lolland-Falsters Stift. Ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, svarer:

Kære Michael

Tak for dit interessante spørgsmål

Ordene er udtryk for den stærke nærforventning, som herskede på Jesus' tid og i den tidlige menighed. Man var overbevist om, at Jesus' komme ville finde sted inden for en overskuelig tid - og altså indenfor "dette slægtled", det vil sige de mennesker, der hører ordene.

Som sådan kan man da også vælge at høre ordene som gældende enhver - og ethvert slægtled - som hører disse ord. Sådan har jeg selv i nogle prædikener valgt at tolke dem. Som et udtryk for, at enhver kristen kan og bør leve med håbet om Jesus' komme. Ingen kender ganske vist dagen og timen (Matthæusevangeliet kapitel 24 vers 36); men derfor er der også god mening i at vente Jesus' komme også inden for vor tid og slægtled.

Venlig hilsen

Steen Skovsgaard

 

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk.

Bibelleksikon

Et flot og gennemrevideret opslagsværk til alle, der ønsker viden om Bibelen
Bibelleksikon - transparent
100,00

Forfatter: Mogens Müller og Lisbet Kjær Müller
Sidetal: 480 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-751-7
Mål: 20 x 27,5 cm