Opdækning til påskemiddagen.
At spise sammen skærtorsdag er blevet en fast tradition i kirker over hele landet. Foto: Pixabay.

12.04.2017 Emily Helle Bredholt Andersen

I påsken er der fokus på det, vi har tilfælles

Folkekirken.dk sætter i påsken fokus på det, vi har tilfælles, og opfordrer derfor menighederne til samtale og fællesspisning omkring påskemåltidet.

”Årets fokus på #detvihartilfælles ønsker at huske os på påskemåltidet som et kærlighedsmåltid. At tænke nærmere over vores fællesskaber, og hvad de bygger på. At vi ikke er sammenspiste, men derimod spiser sammen”

Sådan opsummerer Kim Clemmensen, sognepræst i Torsted Sogn, Folkekirken.dks påskeindsats for 2017.

Påskemåltidet er fast tradition i flere kirker

At mødes over påskemåltidet og tale om det vi har tilfælles, er noget som allerede er fast tradition i flere sogne og kirker. I Tamdrup Kirke er det blevet fast tradition at fejre skærtorsdag med en gudstjeneste hvor skærtorsdagsmåltidet er integreret.

For Dorte Isaksen, der er sognepræst i Tamdrup Kirke, var det med inspiration fra Poul Joachim Stender og en mangeårig fascination af skærtorsdag, der gjorde at hun i 2008 inviterede til middagsgudstjeneste i Tamdrup Kirke.

Siden er det blevet en fast tradition at dække op til 60 spisende gæster ved et langbord op gennem kirkerummet. Menuen står på lam, brød og rødvin. Et let måltid med tråde til det traditionelle jødiske påskemåltid.

På skærtorsdag bliver man en del af flokken

Skærtorsdag er en af de vigtigste dage for Dorte Isaksen, for her føler hun, at hun kommer tættest på Jesus:

”Det er let at gå ind i forestillingen og forestille sig, at man sætter sig ved bordet med Jesus, og er en del af flokken”

Derfor er Dorte Isaksen også glad for, at der i menigheden er bred opbakning til arrangementet. De fleste af gæsterne er faste kirkegængere, men der er ofte også et par nye ansigter i blandt.  

En god fest

For Dorte Isaksen er skærtorsdag både smuk og dyster, fordi langfredag venter lige efter, med død og svigt. I Tamdrup Kirke sørger de dog for at nyde skærtorsdag og hinandens selskab, og når Dorte Isaksen skal beskrive skærtorsdagsgudstjenesten, er det derfor med ordene:

”Hyggelig og smuk på en gang – ligesom en god fest”

Påsken

Refleksioner over påskens fortælling
påsken profilhæfte
20,00

Forfatter: Henrik Wigh-Poulsen
Sidetal: 34 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-823-1
Mål: 10,5 x 15 cm