Johannes Baun. Foto: Carsten Lundager.
”Jeg er virkelig blevet overrasket over, hvor taknemmelige folk er over vores arbejde. Og jeg kan kun sige: Taknemmeligheden er gensidig", siger generalsekretær Johannes Baun. Foto: Carsten Lundager.

11.01.2022 Af Thomas Godsk Larsen

”Jeg er rørt over, hvor mange der vil os det godt”

I starten af januar rundede Johannes Baun sine første 100 dage som generalsekretær for Bibelselskabet. Hvad har han set og oplevet indtil videre, og hvor vil han styre Bibelselskabet hen?

Det siges om amerikanske præsidenter, at det er inden for de første 100 dage, banen skal kridtes op, og retningen sættes. Men for Johannes Baun har det at stille spørgsmål, lytte og være nysgerrig været vigtigere end at ruske op i en organisation, som han beskriver som allerede velfungerende.

Den 1. oktober sidste år tiltrådte han som ny generalsekretær i Bibelselskabet, der udgør det, han med egne ord kalder ”en lille, men vigtig brik i et stort arbejde”. Den allerførste tid brugte han på at lære de ansatte på Frederiksborggade 50 i København at kende – og på at rejse land og rige rundt for at møde Bibelselskabets store bagland:

”Den første tid har vist mig, hvor bredspektret Kirkedanmark er. Jeg har deltaget i en ortodoks liturgi – det tager et par timer og foregår stående – og jeg har besøgt en apostolsk præst, hvor kirkerummet mest lignede en café. Det er bare to eksempler på, hvordan vi er kirke i Danmark og gør Bibelens forkyndelse relevant på forskellig vis. Det kan godt være, vi har den autoriserede bibeloversættelse i Bibelselskabet. Men udlægningen er mangfoldig inden for den kristne kirke – og det glæder jeg mig over.”

Overalt, hvor Johannes Baun er kommet frem, er han blevet mødt med stor velvilje – og kaffe på kanden:

”Jeg er virkelig blevet overrasket over, hvor taknemmelige folk er over vores arbejde. Og jeg kan kun sige: Taknemmeligheden er gensidig. Vi har mange venner og generøse givere, der vil os det godt. Jeg bliver faktisk rørt over, hvor mange der følger vores arbejde og har lyst til at støtte os. Det giver mig en fundamental glæde at gå på arbejde og vide dét. At manges hjerte banker for kirken og kristne både herhjemme og ude i verden og for at gøre Bibelen nærværende for kommende generationer.”

Bibelen har også afgørende betydning i Johannes Bauns eget liv. For Bibelen, den bliver man ikke lige færdig med, siger han:

”Jeg kan have læst en bibeltekst flere gange før, og alligevel opdager jeg nye nuancer. Jeg har særligt to skriftsteder, jeg holder af. De handler begge om det helt fantastiske møde, hvor den almægtige Gud møder det lille, skrøbelige menneskeliv med sin nåde og omsorg. Det ene er Galaterbrevet, kapitel 4, vers 4-7, der taler om, at i tidens fylde sendte Gud sin søn, for at enhver kan kalde Gud for far. Det andet finder vi i Johannesprologens storslåede beskrivelse af ordet, der blev kød og tog bolig iblandt os og viste os en herlighed fuld af nåde og sandhed.”

Langt flere skal have mulighed for at opdage Bibelens rigdomme, for, mener han:

”Intet kan bedre end Bibelen fortælle os, hvem Gud er, hvad Han vil med verden, og hvem vi mennesker er. Og intet andet sted møder vi den nåde og kærlighed, Gud viser os. Hvis ikke man skulle have lyst til at dele dét med andre, var man da et skarn!”

Johannes Baun mener, at det arbejde i høj grad sker gennem kirkerne og de kirkelige organisationer. Her spiller Bibelselskabet en indirekte rolle med bibeludgivelser og bibelsk materiale. Det gør, at Bibelselskabets arbejde på én gang er enormt stærkt og enormt skrøbeligt:

Skrøbeligt, fordi vi giver noget videre, som vi ikke ved, hvordan bliver modtaget. Og stærkt, fordi Bibelselskabet med sine over 200 års erfaring, en sund organisation og et stærkt bagland har det bedste grundlag for netop at gøre dette.”

På sin rundrejse i landet har Johannes Baun oplevet, hvordan bibelarbejdet antager vidt forskellige former. For eksempel hørte han i Ribe om, hvordan det lokale stiftsudvalg fyldte en trillebør op med Bibelselskabets materialer og så ellers tog på Tønder Festival:

”I dag kommer Bibelen ud på utallige måder, og også de virtuelle ’trillebøre’ fylder efterhånden godt, særligt på de sociale medier og på vores hjemmeside. Dagens vers og al vores online bibelformidling viser sig at være nye måder at hjælpe nye læsere i gang med Bibelen.”

På spørgsmålet om, hvad de næste 100 dage vil bringe, udbryder generalsekretæren ”det er jeg også spændt på!” Et større strategiarbejde har han dog sat i gang – et arbejde, der skal afstikke retningen for de kommende års arbejde:

”Hvad skal vi udgive i de kommende år? Hvad har kirkerne og de kirkelige organisationer brug for? Hvad med det internationale arbejde? Og hvordan skal vi kommunikere? De spørgsmål skal vi forsøge at besvare, og jeg glæder mig enormt meget til at drøfte dem med bestyrelsen i den kommende tid. Jeg håber, vi når endnu dybere ned i alt det gode, vi allerede arbejder med, og at vi kan fortsætte det stærke samarbejde med bibelselskaber i hele verden. Derudover håber jeg, at vi vil få endnu flere gode bøger på hylderne. Og, nå ja, så vil vi nok også så småt tage hul på arbejdet med en ny autoriseret bibeloversættelse,” slutter han.

Bibelen 2020 - indbundet

Hele Danmarks nye bibel: En mundret og nudansk oversættelse
Bibelen 2020 indbundet
399,95

Sidetal: 1672 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-229-2