Bjarne Reuter
Juleevangeliet har ét barn i centrum. Bjarne Reuters genfortælling, En nat i Betlehem, har to. Jesusbarnet og den helt almindelige dreng Boaz. Foto: Carsten Lundager

09.11.2017 Tine Hyllested Johannsen

"Juleevangeliet er den mest bevægende fortælling, der findes"

I Bjarne Reuters genfortælling af juleevangeliet konfronteres det ekstraordinære og skelsættende med det almindelige liv, når drengen Boaz bliver vidne til Jesusbarnets fødsel. Læs interview med Bjarne Reuter

Har du nogensinde spekuleret over, hvorfor Josef og Maria banker på hos netop den kromand, som er villig til at give dem en stald at sove i? Du tænker måske, at det er ved et rent tilfælde?

Bjarne Reuter har et andet bud i sin genfortælling af juleevangeliet, En nat i Betlehem.

Bjarne Reuter tror, at Josef og Maria ender hos dén kromand, fordi de bliver vist hen til hans kro af kromandens egen søn, den godsindede dreng ved navn Boaz.

Josef og Maria møder drengen Boaz og hans buttede kat Jetro i en smal gade i Betlehem. Sådan går det til, at Boaz og katten Jetro bliver vidner til den uforglemmelige nat i Betlehem, hvor Jesusbarnet bliver født.

Juleevangeliet med barnet i centrum

”Det var min ambition at give fortællingen et øjenvidne, en synsvinkel fra barnets point of view. Jeg kan godt lide, at fortællingen konfronterer det almindelige liv med det ekstraordinære og skelsættende,” forklarer Bjarne Reuter.

Bjarne Reuter satte sig for at genfortælle juleevangeliet, fordi han mener, at det er en enormt vigtig fortælling:

”Jeg synes, det er den mest bevægende og mest epokegørende fortælling, der findes. Det er naturligvis en stor udfordring at genfortælle den,” siger Bjarne Reuter

Bjarne Reuter har tidligere genfortalt beretninger fra Bibelen, og kendte derfor godt til de udfordringer, som arbejdet med bibeltekster kan byde på:

”Det er jo alene en sproglig opgave, hvor det gælder om at finde balancen mellem respekten for teksten og troen på, at man med et mere nutidigt sprog kan restaurere og forhåbentlig bære teksterne videre,” pointerer Bjarne Reuter.

Se den enestående nat, som Boaz så den

En nat i Betlehem er illustreret af tegner Kamilla Wichmann. I hendes tegninger fornemmes tydeligt den personlighed, som Bjarne Reuter har givet drengen Boaz. Hendes illustrationer viser, hvordan Boaz er en fantasifuld og godhjertet dreng, der med åbent og lyst sind, iagttager og overvejer nattens begivenheder.

”Drengen Boaz har jeg stykket sammen af en dreng fra Jesu tid, som jeg tænker han kunne være, og en dreng fra vor tid,” fortæller Bjarne Reuter.

Bjarne Reuter har ikke tidligere arbejdet sammen med Kamilla Wichmann, men han er meget tilfreds med resultatet:

”Jeg er meget begejstret for illustrationerne, som på én gang supplerer teksten og har deres eget liv. Der er meget at kigge på og undres over. Det kan jeg godt lide,” siger Bjarne Reuter.

Bjarne Reuters ambition om at se fortællingen igennem et barns øjne, ses tydeligt på Kamilla Wichmanns billeder. Hun giver et fantasifuldt og interessant bud på, hvordan et barn kunne have opfattet og tilgået begivenhederne omkring Jesus´fødsel. 

En bog for både børn og voksne

Bjarne Reuter har i sit forfatterskab både skrevet voksen –og børnebøger. Det er hans håb, at denne bog bliver en bog, som kan læses i fælleskab og nydes af både børn og voksne:

”Jeg håber, at det bliver en højtlæsningsbog for hele familien,” siger Bjarne Reuter.

Slå ørene ud og se godt efter

Læs imellem linjerne, og se ekstra godt på tegningerne, for udover at gengive en af de kendteste og vigtigste fortællinger i Bibelen, så er En nat i Betlehem, også beriget med finurlige opdagelser, for både store og små.

En nat i Betlehem

En nat i Betlehem

I En nat i Betlehemfortæller Bjarne Reuter historien om den første jul, set gennem drengen Boaz' øjne. I den gådefulde nat møder Boaz både Herodes, tre stjernetydere og et ungt par, der har fået lov til at overnatte i familiens stald. Det bliver en nat som ingen andre ...

En nat i Betlehem

Bjarne Reuters gendigtning af juleevangeliet. For hele familien
En nat i Betlehem
Førpris: 249,95 199,95 kr.

Forfatter: Bjarne Reuter
Illustrator: Kamilla Wichmann
Sidetal: 60 sider
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-866-8