Flemming Baatz Kristensen

22.10.2020 Af Thomas Godsk Larsen

"Kirkeåret giver rytme for troen, håbet og kærligheden"

Kirkeåret viser os ind i kristendommens vigtigste indhold, fortæller præst og forfatter Flemming Baatz Kristensen

Flemming Baatz Kristensen står bag et nyt hæfte, som fortæller kort og godt om kirkeåret:

”Jeg håber, flere kan få smag for kirkeåret og den rytme for troen, det forærer os. Det er en gave at opdage de enkelte søndages særpræg, og på den måde håber jeg, hæftet kan være en appetitvækker og en guide, der gør, man får endnu mere med hjem fra søndagenes gudstjenester.”

Hæftet giver en kort indføring i, hvorfor kirkeåret ser ud, som det gør, hvilke højtider vi markerer, hvordan farver og årstider spiller en vigtig rolle, og hvordan salmerne folder kirkeåret ud i sang og tone, søndag efter søndag:

”Vores salmer formår på helt særlig vis at flette årstidernes gang sammen med kristendommens åndelige budskab – og omvendt. Tænk blot på høstsalmer som ’Nu falmer skoven trindt om land’, eller på, hvordan salmerne lader lyset møde mørket i vores største højtider, jul og påske. Og pinsen kan være med. Tag ’I al sin glans nu stråler solen’ – en salme, der synger om livslyset, på én gang åndeligt og i naturen.”

I hæftet finder læserne også et årshjul, hvor man kan se, hvor vi er i kirkeåret. Folkekirken har to tekstrækker med bibeltekster til gudstjenesten. Og når alt gøres op, bruges der hele 411 tekster fra Bibelen i de to rækker:

”Det samlede tekstudvalg bringer os rundt i kristendommens verden på to år. Vi møder de væsentligste byggesten i kristendommen, og hver søndag får vi lejlighed til at indleve og tilegne os netop dén søndags budskab, der møder netop dit menneskeliv.”

Læs mere om tekstrækkerne

Flemming Baatz Kristensens egen interesse for kirkeåret og fascination af gudstjenesten startede som 12-årig, hvor han begyndte at gå i kirke. Som det var for ham selv, har han ét råd til ham eller hende, der gerne vil lære kristendommen at kende:

”Kom i kirke! Bliv fortrolig med kirkeåret – det er en slags årskursus i kristendommen, ikke på skolebænken, men mere som en indlevelses- og pilgrimsrejse ind i den kristne tros verden. Søn- og helligdage bliver da som oaser og højdepunkter.”

Find søndagens tekster

Flemming Baatz Kristensen har selv mange favoritter blandt kirkeårets søndage. Men særligt én træder frem:

”1. søndag i advent har jeg altid elsket. Den rummer nøglen til hele kirkeåret. Et nyt kirkeår begynder med Jesus, der rider ind i Jerusalem. I Sct. Pauls Kirke bærer nogle fra menigheden Bibelen, dåbsfadet og kalk og disk ind i kirken, og dermed markerer vi, at han kommer til sin menighed. Jesus er kommet i kirke i dag – som han gør hver søndag.”

For Flemming Baatz Kristensen taler kirkeåret direkte ind i menneskelivet og holder os fast på, at vi er elsket, og at vi har et ansvar over for hinanden og vores omverden. Og teksterne kommer igen og igen med replikker til, hvordan vi skal leve med hinanden i samfundet – nogle gange, så vi slår os på teksterne:

”Tag for eksempel dette års tekst til 17. søndag efter trinitatis fra Markusevangeliet. Her hører vi om tolderen Levi, som bliver kaldet af Jesus til discipel, og vi hører om, hvordan Jesus spiser med toldere og syndere og taler dem imod, der kritiserer dét. Her taler teksten unægtelig til os i en tid, hvor udenrigsministre og partiledere må gå bodsgang og nægtes tilgivelse og indlemmelse i de rettroendes fællesskab.”

Læs prædikentekst til 17. søndag efter trinitatis, anden række: Mark 2,14-22

Kirkeåret - En rytme for troen

En nyttig guide til kirkeåret
kirkeåret
20,00

Forfatter: Flemming Baatz Kristensen
Sidetal: 16 sider
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-182-0
Mål: 10,5 cm x 14,8 cm