Peter A.G.
Klokkernes konge af Peter A.G. er den 12. og sidste udgivelse i jubilæumsprojektet Lydspor fra Bibelen. Foto: Bibelselskabet.

27.11.2014 Pia Beltoft og Jakob Moll

Klokkernes konge skal vække både kirken og os

Peter A.G. har skrevet en vild julesalme om gløgg og skildpadder. Uden nye fortolkninger støver salmernes budskaber til, mener han, og det er troen for vigtig til.

En dag hørte Peter A.G. kirkeklokker gennem sit vindue i København, og på gaden neden for kørte en Hjem-Is-bil forbi.

Den 61-årige sangskriver lyttede til den dobbelte klokkekoncert – og så satte han sig og skrev julesangen Klokkernes konge om Jesus' fødsel - eller "den lille bjælde", som Jesusbarnet også bliver kaldt i sangen. Eller rettere: salmen, for Peter A.G. opfatter sin nye julesang som en salme.

"En salme skal være folkelig, det skal være en, man kan bruge til noget," siger Peter A.G. "Mange nye salmer er så pokkers fimsede, fordi de er skrevet ind i en fimsetradition. Men en salme skal kommunikere ind i en moderne verden. De klassiske salmer blev jo skrevet på de populære melodier. Hvad var der sket, hvis ikke Grundtvig og Ingemann havde fået lov? Uden fornyelse havde vi stadig sunget latinske salmer, og ingen havde forstået et klap."

Klokkernes konge er Peter A.G.s bud på en energisk, musikalsk fortolkning af Juleevangeliet, og er samtidig sidste nummer i  Bibelselskabets 200-års jubilæumsprojekt, Lydspor fra Bibelen, hvor 12 danske kunstnere har fortolket 12 centrale bibeltekster musikalsk. Peter A.G. greb fat i fortællingen om Jesusbarnets fødsel, og for Gnags' energiske frontfigur handler Juleevangeliet om, at der bliver født et håb. 

Salmen som en god frakke

"Du kan kun vide, hvad troen er, ved at turde gå ind i den, du kan ikke forholde dig til det teoretisk. Gud er død, så længe man holder ham udenfor. Det er det, sangen handler om," siger Peter A.G.

Eller som der står i sangens sidste to linjer: "De slog ham ihjel, men han kommer igen, hver gang du selv lukker ham ind." Og det skulle flere tage at gøre, synes Peter A.G. Han ser troen som et slags fyrtårn, som vi kan styre efter på vores vej gennem livet – uanset om vi sejler direkte mod troen eller på tværs af den.

"Mennesker skal have et referencepunkt, noget de både kan tro på og tvivle på. Sådan et referencepunkt gør, at man kan korrigere sin kurs."

Peter A.G.'s energiske interesse både for troen og for at forny dens musik har tidligere lokket ham til at prøve kræfter med salmedigtning. Han har blandt andet skrevet en melodi til Ole Sarvig-salmen ’Som året går’, fordi han syntes, den gamle melodi var kedelig.

”Melodien har enormt stor betydning. Salmer skal have en kraft i det melodiske, som gør at kroppen har det godt i det – lidt ligesom at tage en god frakke på. For mig at se er melodien vigtigere end teksten, og der skal mere til en salme end bare en genfortælling på vers. En salme er noget mere, den skal også forløse noget som sang,” siger Peter A.G.

Vi taler lidt om, hvorvidt Klokkernes konge er en salme eller en sang, og hvad der egentlig er definitionen på en salme. Peter A.G. spørger Google. Her er svaret, at en salme er en religiøs sang beregnet til brug ved gudstjenester og oprindeligt sunget af et kor, men sidenhen også af menigheden som en måde at inddrage folk på. Peter A.G. hæfter sig ved det med inddragelsen. Som rockmusiker føler han, han har noget at byde ind med til den danske salmetradition.

”Hvis traditionen skal udvikle sig, skal den kommunikere ind i en moderne verden. Hvem ved, hvordan folk synger? Det gør pop- og rockmusikere.”

Glimmer gløgge-glad

Klokkernes konge har et umiskendeligt Peter A.G.'sk præg. Første vers lyder:

Hej, det er mig, glimmer gløgge-glad.

Jeg går tur med min skildpadde.

Jeg må ha' ro på for at ku' fortælle

historien om den lille bjælde ...

Peter A.G. uddyber:

”Så tænker man: hvad pokker er det han taler om? Glimmer gløgge-glad!” udbryder Peter A.G. ”Jeg taler om mig selv og den tid, den bliver sunget ind i. Jeg er ikke bedre end andre, jeg elsker glimmer og gløgg og den side ved julen,” siger han og forklarer, at skildpadden på tur er et billede på at komme ned i tempo. Ikke fordi han vil blande sig i andre menneskers tempo. Men fordi vi har brug for at geare ned, hvis vi vil tale om kristendom og tro.

Peter A.G. har også tidligere bidraget til danskernes julesangskat. SangenGnags' Julesang handler om to mus, der svømmer rundt i en spand mælk – en sang der, ifølge sangskriveren, handler om ikke at give op. Hans egen favorit på hylden med julehits er en sang, der lever op til hans ambition om, at julepoesi godt må være moderne, nemlig nummeret Driving home for Christmas fra 1986 af Chris Rea.

”Den rører noget i mig, fordi jeg lever på landevejen,” siger Peter A.G.