Kort og godt om J.R.R. Tolkien
Tolkien brændte mest for at skabe sine egne sprog, og det var i høj grad det, der drev værket frem. Her er det en sang på elversproget sindarin. Ovenpå siden ligger en kopi af Ringen. Fotografi: Rosana Prada.

Kort og godt om J.R.R. Tolkien

Forfatteren bag Ringenes Herre, der af mange opfattes som den oprindelige fantasy-historie.

John Ronald Reuel Tolkien blev født den 3. januar 1892 i Blomfontein, Sydafrika. Da Tolkien var tre år flyttede han med sin mor og bror til England – faren døde inden han kunne følge dem.

Hans mor Mabel var konverteret til katolicismen, og da hun døde i 1904 blev Tolkien opfostret af fader Francis Morgan ved Birmingham Kirke. Troen spillede en stor rolle i Tolkiens liv, og han forblev en dedikeret katolik til sin død.

Tolkien blev uddannet i Oxford inden for engelsk sprog og litteratur. Hans uddannelse blev kortvarigt afbrudt af hans deltagelse i Første Verdenskrig, hvor han deltog i skyttegravskrigene. Han blev dog såret, og det var i den periode, at han begyndte arbejdet på den mytologi, der senere skulle danne baggrund for Ringenes Herre.

Han var kortvarigt ansat som professor ved Leeds Universitet, men fik i 1925 et professorat ved Pembroke College i Oxford indenfor angelsaksisk. I 1945 blev han professor i engelsk sprog og litteratur ved Merton College i Oxford, hvor han forblev i resten af sin karriere.

Tolkien begyndte arbejdet på Hobbitten i starten af 1930’erne. Selv har han fortalt, at han en dag, da han rettede opgaver derhjemme, vendte et tomt ark papir om og ud af det blå skrev: ”I et hul i jorden levede der en hobbit.” Hobbitten blev snart udgivet og der kom efterspørgsel på en to’er. Tolkien begyndte på Ringenes Herre i 1937 men først i 1949 lå manuskriptet klar og blev udgivet.

Tolkien blev gift med sin hustru Edith i 1916. De fik fire børn; John, Michael, Christopher og Priscilla. Tolkien døde i september 1973, 81 år gammel.

Læs også: Tolkiens kristne forfatterskab II: Messias vender tilbage og Tolkiens kristne forfatterskab III: Det faldne menneske.   

Delvis bibliografi 

Hobbitten eller Ud og hjem igen (1937)

Eventyret om Ringen – bd. 1 af Ringenes Herre (1954)

De to tårne – bd. 2 af Ringenes Herre (1954)

Kongen vender tilbage – bd. 3 af Ringenes Herre (1955)

Tree and Leaf (1964)

Posthumt

Silmarillionen (1977)

Mr. Bliss (1982)

Roverandom (1998)

Beowulf and the Critics (2002)

Efterladte historier (2004)

Húrins børn (2010)