Tolkien var klart inspireret af bibelske historier og idéer om Helvede, da Ringens Broderskab i Ringenes Herre møder en balrog - et ildmonster med flammesværd, der udfordrer Gandalf og trækker ham i døden. Illustration: Markus Röncke.
Tolkien var klart inspireret af bibelske historier og idéer om Helvede, da Ringens Broderskab i Ringenes Herre møder en balrog - et ildmonster med flammesværd, der udfordrer Gandalf og trækker ham i døden. Illustration: Markus Röncke.

Astrid D. Kienitz

Vidste du: Om Tolkien og kristendommen

J.R.R. Tolkien var en af verdens store forfattere. Hans episke roman Ringenes Herre har optaget folk siden den blev udgivet i 1950'erne, og filmatiseringen af hans romaner Ringenes Herre og forgængeren Hobbitten trækker tusindvis i biografen. For Tolkien var kristendommen en kæmpe inspiration

• På trods af de kristne temaer, der findes i hele Tolkiens forfatterskab, er der kun en åbenlys, religiøs handling i Ringenes Herre. Inden et måltid rejser Gondors kaptajn Faramir sig op og vender sig mod vest – det verdenshjørne, hvor de guddommelige væsener kommer fra.

• Efter sine forældres tidlige død voksede Tolkien op sammen med fader Francis Morgan i et kloster i Birmingham.

• Hans kone Edith var oprindelig protestant, men konverterede til katolicismen inden deres bryllup.

• Tolkien var en del af redaktionen på The Jerusalem Bible, der blev udgivet i 1966. Han oversatte Jonas’ Bog.

• Troldmanden Gandalf fra Ringenes Herre og Hobbitten har flere træk til fælles med Jesus. Mest tydeligt er hans død og genopstandelse.

• Også figuren Aragorn er inspireret af Kristus. Tredje bind i trilogien, Kongen vender tilbage, er opkaldt efter Aragorn, og hans kroning indleder en periode med fred og lykke for hans folk.

• Ved Hobbitternes første møde med Aragorn skræmmer han dem med sit dystre udseende, men Frodo stoler på ham, da en af Saurons spioner ville: "se smukkere ud og føles grimmere." Den beskrivelse af Aragorn er et ekko af beskrivelsen af Kristus i Esajas Bog 53,2: "Hans skikkelse havde ingen skønhed".

• Tolkien omtalte flere steder Bibelen som ’den sande myte’, der gik igen i alle andre historier, som mennesker fortalte.

• Tolkien opfandt ordet ’eukatastrofe’ som en beskrivelse af evangeliernes historie. Med det menes en katastrofal og sorgfuld fortælling, der ender i glæde.

• Tolkien var ekstremt skuffet, da den katolske kirke i England besluttede, at gudstjenesterne skulle holdes på engelsk i stedet for latin. Hans barnebarn Simon Tolkien fortæller: ”Jeg husker tydeligt, når jeg skulle i kirke med ham i Bournemouth. […] Det var lige efter, at kirken havde ændret gudstjenesten fra latin til engelsk. Min bedstefar var åbenlyst uenig med dette, og gav alle svarene meget højt på latin, mens resten af menigheden svarede på engelsk.”

• Tolkiens mytologiske bog Silmarillionen, der handler om den verden, Ringenes Herre foregår i, indeholder flere elementer fra Bibelen, bl.a. en skabelsesberetning, et brodermord, et syndefald og en fortælling om menneskets dødelighed.

• Den guddommelige Elbereth Gilthoniel, som Frodo og Sam påkalder i Ringenes Herre, bliver også kaldt Stjernernes Dronning. Hendes rolle sammenlignes ofte med Jomfru Marias i den katolske kirke, hvor Maria også kaldes Himlens Dronning.

• Den onde fyrste Sauron har flere træk til fælles med Satan. Han frister mennesket med fysisk magt eller rigdom, og ligesom Satan er han også faldet - han var oprindelig et engleagtigt væsen.

Læs også: Tolkiens kristne forfatterskab II: Messias vender tilbage og Tolkiens kristne forfatterskab III: Det faldne menneske. 

Delvis bibliografi

Hobbitten (1937)

Ringenes Herre: Eventyret om ringen (1954)

Ringenes Herre: De to tårne (1954)

Ringenes Herre: Kongen vender tilbage (1955)

Tree and leaf (1964)

Silmarillionen (red. Christopher Tolkien, 1977)

Efterladte Historier (red. Christopher Tolkien, 1980)