Bibeluddeling i Ukraine. Foto: Det Ukrainske Bibelselskab.
Anatolij Raychynets fra Det Ukrainske Bibelselskab uddeler bibler. Foto: Det Ukrainske Bibelselskab.

28.02.2023 Af Johannes Baun, generalsekretær

"Krigen har vakt en længsel efter Guds ord"

I et år har krigen raset i Ukraine og lige så længe har Det Ukrainske Bibelselskab arbejdet for at imødekomme behovet for åndelig omsorg. Behovet er fortsat stort

”Aftenen før krigen brød ud, var jeg på vej hjem i min bil. Jeg så, at benzinmåleren var helt i bund og ringede til min mand. Han slog det hen og sagde, at han nok skulle fylde benzin på i morgen. Men jeg havde bare sådan en stærk fornemmelse af, at jeg skulle gøre det nu. Så det gjorde jeg. Dagen efter var krigen brudt ud, og det var umuligt at få benzin.”

Den 24. februar er årsdagen for krigen i Ukraine. Victoria Raychynets ser tilbage på krigens begyndelse, hvor hun med sine børn og nogle hjemløse piger flygtede væk fra Kyiv, mens hendes mand, Anatolij, blev tilbage. Før krigen levede de et godt liv i Ukraine. I dag bor Victoria og børnene i Norge, mens Anatolij er blevet i det krigshærgede land og arbejder for Det Ukrainske Bibelselskab. Bibelselskabet og parret gør en kæmpe indsats. Faktisk så stor, at den ukrainske regering har anerkendt arbejdet som af vigtig betydning for ukrainernes mentale og åndelige sundhed. De uddeler bibler og bibelmateriale, tilbyder parterapi og uddanner traumebehandlere, som med udgangspunkt i bibelske fortællinger hjælper ukrainerne med at bearbejde deres traumer.

Behovet for åndelig omsorg har været gennemgående for ukrainerne.

Victoria Raychynets
Victoria Raychynets bor i dag i Norge, men har arbejdet med traumebearbejdelse for Det Ukrainske Bibelselskab.

”Krigen har vakt en længsel efter Guds ord. Folket sætter deres lid til Gud i en håbløs situation,” fortæller Victoria og understreger vigtigheden af bibler, men også bøn for ukrainerne: ”Guds kraft og Guds vejledning har hjulpet os igennem 12 måneders krig.”

Victoria fortæller, hvordan det hurtigt blev tydeligt, at ukrainerne hungrede efter Bibelens ord. Når Bibelselskabet delte mad ud, bad ukrainerne også om bibler, om bøn og om fællesskab.

”Hvis du tager til Østukraine, finder du ingen ikke-troende soldater. Ikke én. Alle er troende. De beder ikke kun om våben, men: Kan jeg få min egen bibel? Vil I bede med os? Kan du holde nadver? Ingen soldater siger nej tak til en bibel. De kysser den og lægger den som regel i uniformslommen ved hjertet.”

Krigen efterlader mere end sønderbombede hjem og fysiske skader. Den efterlader hårdtprøvede soldater, som hver dag kæmper for deres land i uvished om, hvornår trængslerne stopper. Den efterlader også kvinder og børn uden mand og far. Traumebehandling, terapi og åndelig omsorg er dermed vigtige redskaber i en krig, som nu har varet i et år. Bibelselskabets initiativer giver ukrainerne håb for fremtiden og mod på at leve med krigens konsekvenser. Victoria takker på vegne af ukrainerne:

”Vi takker jer for den store støtte og omsorg for vores land. Vi takker alle, som har bedt for os og tænkt på os. Det er stort.”

Vi i Det Danske Bibelselskab har oplevet en massiv støtte til Det Ukrainske Bibelselskabs arbejde fra mange danskere. Derfor vil jeg sige tak for alle bidrag, der er givet, og bønner, der fortsat bedes. Jeg er overbevist om, at den danske indsats støtter håbet og troen hos ukrainerne, ligesom den hjælper til at genopbygge Ukraine på lang sigt. Behovet er fortsat stort, og derfor håber jeg, at vi endnu en gang kan stå sammen om vores ukrainske venner. Tak for din støtte.

Med venlig hilsen
Johannes Baun, generalsekretær

SÅDAN KAN DU STØTTE

MobilePay 62903
Skriv ’UKR’ som kommentar.

Bank 3001- 9000488
Skriv ’UKR’ som kommentar.

SMS til 1414
Skriv GIV150 for at støtte med 150 kr.

Eller klik her for at støtte online