Marianna og hendes kolleger i Det Armenske Bibelselskab. Foto: Det Armenske Bibelselskab
Marianna og hendes kolleger fra Bibelselskabet har stor erfaring i sjælesorg for både børn og voksne. Her fortæller hun flygtningekvinderne, hvordan Bibelselskabet har hjulpet syriske flygtningefamilier med deres traumer. Foto: Det Armenske Bibelselskab

01.12.2020 Synne Garff, international chef

Krigen i Nagorno-Karabakh har drevet mødre og børn på flugt

Behovet for nødhjælp og omsorg i Armenien er akut. Størstedelen af flygtningene fra Nagorno- Karabakh er kvinder og børn. De er indlogeret i bl.a. dagcentre, kirker, herberger og hoteller.

Tusindvis af flygtninge er strømmet ind over grænsen til Armenien. Nogle får hjælp af kirkerne i regionerne Kotayq og Vayots Dzor, mens andre er nået til Jerevan. De indlogeres i dagcentre, kirker, herberger og hoteller.

Marianna fra Det Armenske Bibelselskab har specialiseret sig i bibelsk sjælesorg og har gjort sig en del erfaringer med at hjælpe syrisk-armenske flygtninge, der de seneste 9 år har søgt tilflugt i Armenien. Nu kommer flygtningestrømmen fra en anden kant, nemlig Nagorno-Karabakh, hvor krigen med Aserbajdsjan brød ud igen i efteråret.

Børnene er flygtet fra krigen i Nagorno-Karabakh. Foto: Det Armenske Bibelselskab
Børnene er flygtet fra krigen i Nagorno-Karabakh. De har oplevet raketnedslag, og flere har mistet familiemedlemmer og venner. Nu handler det om at skabe nogle trygge rammer. Foto: Det Armenske Bibelselskab

Jeg bringer her et lettere redigeret uddrag fra en af mine mailudvekslinger med Marianna, så du kan få indblik i det vigtige og barske omsorgsarbejde, som mine kolleger udfører:

Brev fra Marianna

Jeg kom hjem fra besøg hos flygtningene i går. Hånden på hjertet, det er den mest voldsomme oplevelse, jeg nogensinde har haft. Under besøget holdt jeg mine egne følelser tilbage, men da jeg kom hjem, var det umuligt at holde tårerne tilbage. Nå, nok om mig …

Familierne fra Nagorno-Karabakh har mange børn, hver familie har mindst tre børn. Der er en del gravide kvinder. I sidste uge fødte tre kvinder deres babyer på hotellet (jeg var noget chokeret!!!). 95 procent af de fordrevne er unge kvinder og børn, resten er bedsteforældre og mænd med handicap eller psykiske udfordringer.

I begyndelsen var mødrene så chokerede, at de slet ikke ville tillade nogen at være sammen med børnene, uden de selv var til stede. Jeg besluttede mig for at samle dem alle sammen og begyndte at tale helt roligt. Det hjalp.

Alle er stressede og dybt traumatiserede, for nogle af dem har mistet familiemedlemmer. En teenager havde set sin nabovens døde krop. De bliver bange for høje stemmer og frygter eksplosioner. Om natten stod nogle pludselig op og begyndte at løbe rundt, da de hørte et fly. Nogle tisser ufrivilligt. Der er mange traumesymptomer.

Men alt i alt var det et godt besøg. Før vi tog derfra, sagde mødrene: ”Vi venter på dig i næste uge, lov os, at du besøger os igen”.

Vi er opmærksomme på børnenes traumer og vil begynde at hjælpe dem. I næste uge arrangerer jeg en kort undervisningssession for præster om traumer, så de kan være bedre klædt på ude i sognene. Der er nemlig mange unge ofre, og præsterne skal prøve at hjælpe de familier, der er ramt af sorg.

Vores erfaring med syriske flygtninge er meget vigtig og kan komme os til nytte nu. Jeg overvejer at organisere en selvhjælpsgruppe bestående af syriske flygtninge, som vil slutte sig til vores gruppe og besøge kvinderne for at dele ud af deres erfaringer, ja, for at fortælle dem, hvordan det er muligt at komme igennem en krise.

De bedste hilsener

Marianna

Uddeling af nødhjælp i Armenien. Foto: Det Armenske Bibelselskab
Bibelselskabet uddeler også madrasser, mad og andre fornødenheder. Foto: Det Armenske Bibelselskab

Kort om konflikten i Nagorno-Karabakh

Armenien er verdens første kristne land med blot tre millioner indbyggere. Den lille enklave Nagorno-Karabakh ligger tæt på Armenien, men er omsluttet af Aserbajdsjan og har historisk været beboet af armeniere; i dag bor der omkring 150.000 indbyggere, flertallet er kristne, mindretallet muslimsk. Siden Sovjetunionens opløsning har der været blodige konflikter i området.

I slutningen af september 2020 udbrød der kampe igen. Krigen har storpolitiske og økonomiske aspekter, men også en religiøs dimension. Armenierne har svært ved at se bort fra det armenske folkedrab. Tyrkiet støtter det muslimskdominerede Aserbajdsjan. For 100 år siden, i 1915, stod Osmannerriget, der var et stort tyrkisk rige, bag udryddelsen af næsten 1,5 millioner kristne armeniere. Kamphandlingerne er nu indstillet.

 

Kilder: BBC News, DR, Kristeligt-Dagblad og Lex.dk

julekort 2020

Årets julekort fra Bibelselskabet er fra Armenien.

Hjælp børnefamilier med humanitær hjælp, sjælesorg og børnebibler. Køb årets julekort ovenfor.

De fleste flygtningefamilier fra Nagorno-Karabakh er kristne. Mange søger trøst i kirkerne og i Bibelens store fortællinger, når krisen rammer.