Poul Joachim Stender
Poul Joachim Stender, forfatter og sognepræst i Kirke Saaby og Kisserup Sogn på Midtsjælland. Foto: Rune Hansen.

01.12.2020 Thomas Godsk Larsen

Poul Joachim Stender: Gør mere for forfulgte kristne

Sognepræst og forfatter Poul Joachim Stender leverer en opsang til folkekirkens præster og kristne menigheder i Danmark: Gør mere for forfulgte kristne! Han giver fire konkrete råd til, hvad kirkerne kan gøre

Et besøg i grotterne under Fødselskirken i Betlehem for snart 10 år siden kickstartede Poul Joachim Stenders engagement i forfulgte kristne:

”Normalt kan turister ikke komme ned i grotterne, men en munk, jeg faldt i snak med, tog mig med derned og sagde, at jeg nu skulle få de første kristenforfølgelser at se. Dernede lå børneknogler, angiveligt fra barnemordet i Betlehem, da Herodes den Store slog børn ihjel for at få ram på Jesus. Det gjorde dybt indtryk på mig.”

”Alle skal kunne have deres religion i fred og ro”

Poul Joachim Stender blev optaget af kristendomsforfølgelser fra Jesus’ tid til i dag, hvor situationen er, at kristne forfølges som aldrig før: ”Dén var der mange, der ikke troede på de første år. Googl det, sagde jeg, og så måtte folk jo give mig ret.”

Alligevel oplever Poul Joachim Stender, at mange ikke har lyst til at tale om forfulgte kristne: ”Det er stadig tabuiseret, og emnet er ramt af den politiske korrekthed. Der er en del muslimske lande, hvor det står skidt til for kristne, og hvor det er med fare for livet at konvertere. Men der er også store problemer i lande som Kina og Nordkorea. Så at tale for forfulgte kristne er ikke at tale imod nogen anden religion. Det er kristne, der i største tal nægtes grundlæggende tros- og religionsfrihed, og ingen skal nægtes denne frihed – uanset tro. I et moderne samfund skal der være plads til, at alle kan have deres religion i fred og ro.”

Fødselskirken i betlehem. Foto: Thomas Coex/ Scanpix
Et besøg i grotterne under Fødselskirken i Betlehem for snart 10 år siden kickstartede Poul Joachim Stenders engagement i forfulgte kristne. Foto: Thomas Coex/ Scanpix.

Samler ind til forfulgte kristne 

Poul Joachim Stender har de seneste mange år rejst penge til arbejdet for forfulgte kristne, bl.a. ved at samle ind til Bibelselskabet i forbindelse med gudstjenester i Kirke Saaby – Kisserup pastorat, hvor han til daglig er præst, og når kirken og lokalområdet afholder forskellige arrangementer. Han har gennem årene samlet et sekscifret beløb ind til dét arbejde:

”Det er vigtigt, at vi handler. De er på flugt, forfulgte i forskellig grad, har brug for mad, bibler, tøj, medicin, tag over hovedet, en kirke, alle mulige fornødenheder afhængig af sted og situation. Det skal vi hjælpe dem med. Derfor er det så vigtigt, at vi har de her indsamlinger.”

Det er vigtigt, at vi handler. De er på flugt, forfulgte i forskellig grad, har brug for mad, bibler, tøj, medicin, tag over hovedet, en kirke, alle mulige fornødenheder afhængig af sted og situation. Det skal vi hjælpe dem med.

Julen er en påmindelse

Ud over at samle penge ind ser Poul Joachim Stender det som sin mission og opgave at være med til at skabe opmærksomhed omkring kristenforfølgelser, hver gang lejligheden byder sig:

”Til julegudstjenesterne taler jeg gerne om kristendomsforfølgelser, både, fordi det var i den tid, den første kristendomsforfølgelse fandt sted, og fordi der kommer mange i kirke i julen. En gang om året har jeg også en radiotransmitteret gudstjeneste, og også hér benytter jeg lejligheden til at tale om det, samle ind og minde om, at vi har kristne brødre og søstre, der ikke kan fejre jul som os, fordi de ikke har en kirke, de kan gå hen i, eller fordi de må holde deres tro hemmelig.”

Et anliggende for hele kirken

Poul Joachim Stender mener, at kristne – og især præster – i lande som Danmark har et særligt ansvar for at handle i den aktuelle situation:

”Jeg ærgrer mig over, at det primært er den såkaldte kirkelige højrefløj, der engagerer sig i sagen. For mig at se er forfulgte kristne helt åbenlyst et anliggende for hele kirken. Jeg appellerer til, at flere præster melder sig på banen. Vi er et vigtigt talerør ude lokalt, og hvis vi sætter noget på dagsordenen, så kommer det også ud. Og måske betyder det også i sidste ende, at politikerne begynder at tale mere om det. De sidder virkelig med nøglen til også at rykke på det her internationalt. Men det starter med, at vi gør noget, os, hver især, dér, hvor vi nu er.”

Nytårskollekten 2021

Kollekten ved gudstjenester nytårsdag går til Bibelselskabets arbejde. Ved kollekten den 1. januar 2021 går de indsamlede midler til forfulgte kristne. Læs mere om nytårskollekten her.

STENDERS RÅD

  • Tal om kristenforfølgelser – fra prædikestolen, på Facebook, til foredrag, i avisspalterne, og lokalt og blandt venner og familie.
  • Book foredragsholdere, der fortæller om kristendomsforfølgelser.
  • Gør noget. Saml ind i kirken til arbejdet for forfulgte kristne – fx til Bibelselskabet.
  • Saml ind til loppemarkeder, temadage, byfester, grundlovsmøder.

Danmarks ansvar for forfulgte kristne

Perspektiver på kristendomsforfølgelse og religionsfrihed
danmarks ansvar
39,95

Forfatter: Tænketanken for forfulgte kristne
Sidetal: 54 sider
Indbinding: softcover
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-183-7
Mål: 21 x 29,7 cm