Der bliver flere og flere kristne i landet med verdens største befolkning. Men der er mangel på ordinerede præster, bibler og bibelsk materiale.

Af Synne Garff

Kristendom i fuldt flor i Kina

Der bliver flere og flere kristne i landet med verdens største befolkning. Men der er mangel på ordinerede præster, bibler og bibelsk materiale

I det officielt ateistiske Kina er der ingen reli­gionsundervisning i skolen – og medlem­mer af kommunistpartiet har ikke lov til at ha­ve et trosforhold. Med dette baggrundstæppe er det desto mere tankevækkende, at der har været stigende aktivitet i landets kirker efter kulturrevolutionen afsluttedes i 1976. 



Ugeda­gene er fyldt med bønnemøder, bibelstudier, bibelundervisning, som alt sammen kulmine­rer med flere gudstjenester om søndagen. I nogle kirker på landet begynder søndagen al­lerede klokken 5 om morgenen med bøn i kirken. Men kan de kristne virkelig få lov til at udleve deres tro af myndighederne?

Restriktioner på religiøse aktiviteter

Fra tid til anden er der historier fremme om, at de kristne forfølges i Kina. Som en kilde svarede på spørgsmålet: ”Det er ligesom at spørge, hvordan vejret er i Europa. Du vil få meget forskellige svar.” 



Mange steder er der gode muligheder for de kristne. Men det hæn­der, at der er restriktioner på religiøse aktivi­teter. I en provins måtte et kirkebyggeri rives ned, fordi det ikke overholdt byggereglemen­tet. Kors på kirker blev fjernet og måtte place­res på væggen i stedet for. De lokale myndig­heder frygtede, at kors øverst på bygningen kunne risikere at falde ned og gøre skade på folk under de hyppige tyfoner, der rammer området på bestemte tider af året. I skrivende stund er sagerne faldet til ro. I september var der kors på de fleste kirker i provinsen.

Millioner bliver kristne 

Uomtvisteligt er det, at mens døre undertiden kan blive lukket, så er kristendommen på dis­se kanter en smeltedigel. Ingen ved nøjagtigt, hvor mange kristne der er i Kina. Det officiel­le tal siger omkring 40 millioner, hvoraf blot 5 millioner er katolikker, resten protestanter. Hertil kan man lægge alle undergrundskirker­ne, der eksisterer ved siden af de registrerede i paraplyorganisationen China Church Councel.

Den protestantiske kirke fremstår så vidt muligt samlet, økumenisk, og har ikke den diversitet, med forskellige kirkeretninger, som man kan finde mange andre steder i ver­den. Hovedsagen er, at man er kristen, selv om de teologiske uenigheder naturligvis findes og dukker op, efterhånden som religio­nen etableres på uddannelsesinstitutionerne.

Mangel på præster 

Med den hurtige tilvækst af kristne mangler Kina ordinerede præster. Langt de fleste præ­dikanter er lægmandsfolk med en kort teolo­gisk skoling. I det registrerede system må de ikke uddele nadver, før de er ordineret. I un­dergrundskirken er liturgien fri, og der deles rask væk nadver ud ved gudstjenesterne. Og forkyndelsen kan naturligvis være præget af den manglende uddannelse. Derfor står ud­dannelse højt på ønskelisten hos kirkeleder­ne.

Nanjing ved østkysten, et stenkast fra Shanghai, er knudepunkt for uddannelse af kommende præster, hvor flertallet i øvrigt er kvinder. I Henan-provinsen, der har den stør­ste koncentration af kristne i Kina, er der teo­logiske studier på mange niveauer. Fra kandi­datniveau til søndagsskolelærerniveau.

Søndagsskolerne

I begyndelsen var kirkernes præster mest op­taget af at forkynde. Men efterhånden har kir­kerne påtaget sig flere og flere sociale opgaver – med regeringens accept. Diakonien udvik­les. Regeringen kan se, at kirkerne kan være med til at løfte en vigtig samfundsbyrde. 



Det gælder også søndagsskolerne, der spiller en central rolle i forhold til de 60-70 millioner efterladte børn, hvoraf mange mistrives. Kristne bedsteforældre og enlige forældre får sig et tiltrængt hvil under gudstjenesten, mens børnene overlades til omsorg og gode fortællinger i søndagsskolen. Flere store kir­ker har også taget de små kirker på landet un­der deres vinger og hjælper med uddannelse, bibler og bibelsk materiale. Men alle aktivite­ter kræver midler. Og selv om Kina oplever velstand i disse år, så er det stadig et fåtal af de kristne, som er rige og kan hjælpe kirker­ne økonomisk.

En del velhavende kristne gør allerede me­get for at støtte de udsatte, men der kan selv­følgelig gøres mere. Det er også denne del, som Bibelselskabernes arbejde angår. Der holdes møder med rige kristne, hvor der dis­kuteres samfundsansvar, og udvekslingen hjælper. Men der er lang vej igen, før de krist­ne i Kina kan hjælpe deres egne menigheder, for fattigdommen er enorm ude på landet, hvor mange lever for under 14 kroner om da­gen.

Der er uendeligt stor taknemmelig fra kir­keledere både på nationalt plan og græsrods­niveau for al den støtte, de allerede har mod­taget fra danske givere. Jeg sender hermed de varmeste hilsener med en dybfølt tak videre.

Bibeltrykkeriet i Nanjing

Frem til 1980 var det forbudt at importere og sælge bibler til Kina. Nu ligger verdens største bibeltrykkeri i Nanjing. Det hedder Amity Printing Company. Det er det eneste forlag, der har tilladelse til at udgive bibler i Kina.



Forlaget arbejder sammen med internationale bibelselskaber og i 2012 udgav de deres bibel nr. 100 millioner. 80 procent af biblerne er på kinesisk.