Flygtningekvinder broderer bogmærker. Foto: British Bible Society
Millioner af mennesker fra Mellemøsten er på flugt fra krig og terror, og mange nye kristne ønsker at fordybe sig i den kristne grundfortælling. Foto: Les Kaner

Kristne i Mellemøsten broderer bogmærker for at overleve

Livsvilkårene for de fleste flygtninge i Jordan er barske. En gruppe kristne kvinder har fundet en vej til overlevelse, som samtidig sender et stærkt signal

Samtidig med, at millioner af mennesker er på flugt fra krig og terror, oplever landene i Mellemøsten en markant fordrivelse af de kristne. I Irak boede der for ti år siden omkring 1,3 millioner kristne – i dag er der under 300.000 tilbage i landet.

N for nazaræer

Selv om den frygtede terrororganisation, IS, har forladt Mosul, er mange kristne endnu ikke vendt tilbage. En af dem er Samira. Sammen med mand og to børn måtte hun flygte fra en landsby udenfor Mosul. Da IS rykkede ind i byen, malede de det arabiske bogstav Nun (ن) på hendes hus, et tegn på, at familien er kristen. Nun (ن) er blevet symbolet på fordrivelse af kristne. Nun (ن) er det 14’ende bogstav i det arabiske alfabet og det første bogstav i ordet nazaræer. Sådan har muslimer omtalt kristne i århundreder.

Meldingen til Samira og hendes familie var klar: Flygt – eller bliv dræbt. Sammen med flere tusinde andre kristne måtte de forlade alt og komme i sikkerhed. For manden blev oplevelsen for stærk – han døde i Amman.

Samira broderer nu bogmærker med korssting for at tjene lidt penge til mad og tøj. Bogmærkerne har det samme symbol som IS malede på hendes hjem.  N for nazaræer.

Samirak, irakisk flygtning. Foto: De Forenede Bibelselskaber
Du har mulighed for at få et af de bogmærker, som Samira og andre syriske flygtningekvinder broderer, hvis du giver et bidrag på kr. 650,- eller derover til forfulgte kristne.

Nun (ن) er blevet symbolet på fordrivelse af kristne. Nun (ن) er det 14’ende bogstav i det arabiske alfabet og det første bogstav i ordet nazaræer. Sådan har muslimer omtalt kristne i århundreder.

 

Bogmærke med nun.
Nun (ن) er blevet symbolet på fordrivelse af kristne. Når IS tegner det på de kristnes døre, står budskabet klart: Flygt - eller bliv dræbt.

På spørgsmålet om, hvad bogstavet betyder for Samira, svarer hun: ”Det betyder alt,” hvorefter hun kæmper med gråden. For troen har fået ny betydning for hende og er stort set det eneste, hun har tilbage.

Behov for bibelsk materiale

Overalt i Syrien, Irak og Jordan er der behov for bibler og Det Nye Testamente. Der er også stærkt behov for sjælesorg, så vi uddanner kirkeledere og udvalgte omsorgspersoner i bibelsk sjælesorg.

Som tak for din gave har jeg fået fat i en del bogmærker, som Samira og andre kvinder i hendes situation i Jordan har syet. De har så lidt, og deres eneste indtægt er fra syjobbet. Vi har desværre ikke nok til alle vores givere, men jeg lover, at alle som giver en gave på 650 kr.- eller mere, modtager et håndsyet bogmærke.

Mange, der før opfattede sig selv som kulturkristne, ønsker nu for alvor at lære deres tro at kende. Samtidig oplever vi, at muslimer konverterer til kristendommen. De fortæller, at hvis IS er islam, så vil de ikke længere være muslimer. Mange nye kristne ønsker at fordybe sig i den kristne grundfortælling.

VIDEO:

De kristne flygtningekvinder fra Irak fortæller om den gang, de blev fordrevet fra deres hjem på grund af deres tro, og hvordan de nu broderer bogmærker for at tjene penge til mad og tøj.