Lars Barfoed. Foto: Steen Brogaard/www.ft.dk.
Lars Barfoed, forhenværende medlem af Folketinget, begyndte særligt at interessere sig for Bibelen efter sin konfirmation. Foto: Steen Brogaard/www.ft.dk.

Lea Braüner Larsen

"Bibelen er hævet over politik"

Bibelselskabet mødte en række kendte på Folkemødet på Bornholm i 2014. Vi har efterfølgende stillet dem seks skarpe spørgsmål om deres forhold til Bibelen og givet dem et tillægsspørgsmål om Bibelen og politik. Her giver politiker Lars Barfoed fra Det Konservative Folkeparti sine svar på spørgsmålene.

Hvornår begyndte du selv at læse Bibelen?

Det gjorde jeg i forbindelse med kristendomskundskab i skolen. Men særligt efter min konfirmation, hvor jeg fik min egen bibel. Vores præst, pastor Gamborg, havde skrevet teksten "den, som tror på sønnen, har evigt liv" (Johannesevangeliet kapitel 3, vers 36) på første side i min bibel. Det gjorde mig nysgerrig. Egentlig ville jeg gerne læse teologi for at kunne trænge dybere ned i teksterne.

Kan du nævne et af dine yndlingscitater?

Så vil jeg fremhæve der, hvor Paulus i Romerbrevet skriver: "Jeg ved, at i mig, altså i mit kød, bor der intet godt. Viljen har jeg, men udføre det gode kan jeg ikke. For det gode, som jeg vil, det gør jeg ikke, men det onde, som jeg ikke vil, det gør jeg" (Romerbrevet kapitel 7, vers 18-20).

Jeg blev opmærksom på det i forbindelse med en prædiken, Kathrine Lilleør holdt i Christiansborg Slotskirke i 2009 op til Folketingets åbning den første tirsdag i oktober. Vi politikere skal handle og træffe beslutninger; det er vores pligt, selvom vi begår fejl og bliver stillet til ansvar. Med det udgangspunkt refererede Kathrine Lilleør til Martin Luthers opfordring: "Synd tappert!" Det har jeg reflekteret over og blandt andet fundet Paulus' ord meget stærke i den sammenhæng. Vi har pligt til at handle og træffe beslutninger - ikke bare som politikere, men som mennesker i det hele taget. Det skal vi have modet til at gøre, selvom det kan gå galt. Men vi har på forhånd Guds tilgivelse.

Er der noget, du tager afstand fra i Bibelen?

Jeg tager afstand fra det at misbruge Bibelen til at fordømme andre og deres gerninger, fordi man selv mener at besidde den rette lære og være mere hellig og moralsk end andre.

Hvad vil du helst læse højt for (dine) børn fra Bibelen?

Nu er mine tre børn voksne mennesker i 20'erne, som selv kan læse. Men jeg har et lille barnebarn, Olivia, og hende vil jeg gerne læse dele af Bibelen højt for - når hun er lidt større, så hun vil forstå det. Hvis jeg skal fremhæve et sted, ville det være påskeevangeliet (fx Markusevangeliet kapitel 16). Men det kunne også være juleevangeliet eller pinsens tekster. Det er vigtigt, at vores børn vokser op med en viden om, hvorfor vi har de store fester og højtider, der bunder i kristendommen.

Hvis Bibelen skulle hedde noget andet, hvad skulle navnet så være?

Jeg synes ikke, den skal hedde noget andet. Men skal jeg absolut finde på noget, ville det måske være "Den store fortælling". For det er en stor fortælling om livet og døden, om moral og værdier og om meningen med det hele.

Hvad betyder historien om Den Barmhjertige Samaritaner for dig? 

Nu er jeg ikke teolog og skal være påpasselig med at udlægge teksten. Men det handler jo om Jesus' belæring af en lovkyndig, som vil vide, hvad han skal gøre for at få evigt liv. Og her bruger Jesus lignelsen om Den Barmhjertige Samaritaner til at vise, hvad det vil sige at handle som en sand næste. Det gør hverken levitten eller præsten, som begge kommer forbi manden, som ligger på vejen mishandlet af røvere, uden at tage sig af ham. Men det gør samaritaneren, som tager sig af ham. Det siger mig, at det er i sine gerninger, man skal vise sig som god, og vi skal måle hinanden - ikke i kraft af position eller titel - men på vores gerninger.

Hvilken rolle har Bibelen i dansk politik?

Den har ikke nogen direkte rolle og skal heller ikke have det. Bibelen er hævet over politik - og skal være det. Men Bibelen og kristendommen spiller en stor indirekte rolle, fordi de kristne værdier og den kristne tænkning præger vores historie, kultur og dermed samfundslivet. Man kan være en lige god kristen uanset politisk anskuelse. Men som konservativ er jeg optaget af at bevare vores kultur og vore værdier for de kommende generationer, og der er den kristne arv vigtig.

Om Lars Barfoed

Lars Barfoed (K) blev født i 1957. Han er formand for Det Konservative Folkeparti og har været medlem af Folketinget siden 2001. 

Han har tidligere været justitsminister, transportminister og minister for familie- og forbrugeranliggender.