Marianne Jelved. Foto: Claus Bjørn.
Marianne Jelved (R). Foto: Claus Bjørn.

23.04.2015 Thilde Thordahl Andersen

Marianne Jelved: "Bibelen kan man ikke blive færdig med"

DET BETYDER BIBELEN FOR MIG

Kirkeminister Marianne Jelved oplever Jesus som et eksempel til efterfølgelse og som et mysterium, vi ikke behøver at løse.

Bibelen er en særlig bog. Det er en fascinerende oplevelse at sætte sig med den og slå op i den - som om de tynde blade godt ved, at de fortæller en betydningsfuld historie.

Og så er det en uendelig bog. Det mener den danske kirkeminister, Marianne Jelved:

”Når man er færdig med at læse en roman, har den sin egen slutning. Men Bibelen kan man ikke blive færdig med. Den slutter ikke, og i forskellige faser af dit liv kan den sige dig noget forskelligt.”

Marianne Jelved er kendt af langt de fleste danskere. Den tidligere folkeskolelærer har siddet i Folketinget for Radikale Venstre siden 1987 og blandt andet bestredet poster som partiformand og økonomiminister. I dag er Marianne Jelved kirke- og kulturminister og kalder sig selv for folkekirkens tjener.

”Verden forandrer sig hele tiden. Jeg havde på et tidspunkt troet, at der aldrig skulle blive borgerkrig i Europa efter Anden Verdenskrig. Det skete i Eksjugoslavien. Jeg havde ikke forestillet mig, at der kunne foregå så meget ondskab som den, nazismen medførte. Men det er også sket siden den gang. Det er en kolossal læresætning at have med sig: At verden er skrøbelig.”

Men ting, der er uretfærdige, behøver ikke at være sådan. Derfor har Marianne Jelved gennem sit liv været drevet af, at tingene kan gøres anderledes. Og det forhold bliver hun mindet om ved at slå op på Første Korintherbrev, kapitel 13, hvor man kan læse om tro, håb og kærlighed og om, at størst af alt er kærligheden.

”Det er et meget smukt sted i Bibelen, der for mig beskriver et menneskes erfaringer gennem livet. For størst af alt er jo kærligheden – det må man konstatere gang på gang. Det er en befriende indsigt at have, når man oplever den ondskab, verden er præget af og ser, hvilke overgreb mennesker lever under,” siger Marianne Jelved.

Hun har siden barndommen haft en sætning med sig: Jesus har kun dine øjne at se med.

Jeg har altid haft den opfattelse, at Bibelen behøver man ikke kunne forstå.

”Jeg kan ikke huske, hvor den sætning kom fra. Men det handler om at se tingene, som jeg tror, Jesus ville se dem. Det handler om at hjælpe mennesker i nød, om ikke at se forbi problemerne, men forpligte sig til at gøre, hvad man kan. På den måde har kristendommen forpligtet mig, idet jeg erkender, at jeg kender forskellen på godt og ondt.”

Men er der steder i Bibelen, som det er svært at forlige sig med? Det mener ministeren faktisk ikke.

”Jeg har altid haft den opfattelse, at Bibelen behøver man ikke kunne forstå. Man kan spørge sig selv, om Jesus nu gik på vandet, men jeg har accepteret, at det gjorde han, for det står der. Men det er ikke ensbetydende med, at jeg forstår det.”

Marianne Jelved peger på, at den mystik, som omgærder Jesus, handler om, at han dels er menneske, dels gud.

”Man skal være åben over for den mystik, der ligger i Jesus-figuren, og det skal jeg minde mig selv om: At tro ikke er et svar. Tro er tro.”

Marianne Jelved

Marianne Jelved er født i 1943 i Charlottenlund.

Hun er tidligere folkeskolelærer og har siden 1987 siddet i Folketinget for Radikale Venstre.

Marianne Jelved er Danmarks kirke- og kulturminister.