Libanon, eksplosion
I Libanon bliver der færre og færre kristne, og adgangen til Bibelens og kristendommens opbyggelige ord er helt afgørende. Foto: Anwar Amro/AFP/Ritzau Scanpix

14.09.2020 Thomas Godsk Larsen

Libanons bibelselskab og kristent tv under pres

De voldsomme eksplosioner på havnen i Beirut har efterladt hundredtusindvis hjemløse. Omkring 200 har officielt mistet livet, mens langt over 7.000 personer er kommet alvorligt til skade. Ødelæggelserne er omfattende, og de rammer netop på et tidspunkt, hvor landet allerede er i knæ.

Bibelselskabet i Libanon har til huse i lokaler kun tre kilometer fra havneområdet. Alle vinduer blev knust af eksplosionen, og generalsekretær for Det Libanesiske Bibelselskab, Michael G. Bassous, blev mødt af omfattende ødelæggelser, da han ankom til lokalerne. Lykkeligvis, fortæller han, kom ingen af bibelselskabets medarbejdere noget til. Oprydningsarbejdet er i gang, men ødelæggelserne sætter bibelselskabets arbejde i Libanon tilbage. 

Afgørende at bevare håbet

Den kristne tv-station i Mellemøsten, SAT-7, der også har lokaler i Beirut, blev ikke ramt af eksplosionerne. Kanalchef Rita Elmounayer, SAT-7, fortæller, at man kunne mærke eksplosionerne i hendes hjem på Cypern. Hun har libanesisk baggrund og er bekymret for, hvad de kommende måneder bringer: 

Libanon skal fortsat være landet og stedet, hvor sameksistens og frihed trives i Mellemøsten.

Bibelselskabet i Libanon
Der er hårdt brug for økonomisk hjælp til genopbygningen samt støtte til bibelarbejdet og kristent tv. Foto: Det Libanesiske Bibelselskab

”I de sidste ni måneder har Libanon været præget af demonstrationer imod en korrupt regering, en alvorlig bankkrise, massiv devaluering af valutaen, stigende arbejdsløshed, over 1 million syriske flygtninge, covid-19 – og nu dette.”

Allerede dagen efter eksplosionerne sendte SAT-7’s arabiske kanal liveprogrammer med bøn og reportager fra de ramte områder. For Rita Elmounayer er det afgørende, at man trods situationen bevarer håbet for fremtiden: ”Libanon skal fortsat være landet og stedet, hvor sameksistens og frihed trives i Mellemøsten.”

SAT-7 - Rita
Kanalchef på SAT-7, Rita Elmounayer, der selv har libanesisk baggrund, er bekymret for de kommende måneder. Foto: SAT-7

FAKTA: Libanon

Der bor ca. 5,5 mio. mennesker i Libanon på et areal, der ikke er meget større end Sjælland. 61,1% af befolkningen er muslimer, delt ligeligt mellem sunni- og shia-muslimer, mens 33,7% er kristne. Kristne har tidligere udgjort over halvdelen af befolkningen. Libanon er dog fortsat det mest religiøst sammensatte land i Mellemøsten.

Michael G. Bassous, generalsekretær for Det Libanesiske Bibelselskab, blev mødt af ødelæggelser, da han ankom til bibelselskabets lokaler efter eksplo-sionerne. Lykkeligvis kom ingen af bibelselskabets medarbejdere noget til. Til Eksplosionerne forårsagede omfattende ødelæggelser af Det Libanesiske Bibelselskabs lokaler. Lykkeligvis kom ingen af bibelselskabets medarbejdere noget til.