Tine Illum

25.06.2020 Af Thomas Godsk Larsen

Mærk Højsangen: "Der sker noget, når ord bliver fysiske"

"Hvis det her står i Bibelen, så vil jeg gerne læse mere!" Sådan håber sognepræst Tine Illum, at folk siger, når de får lov til at dufte, smage og lytte til Bibelens store kærlighedsdigt, Højsangen.

”Står der virkelig det i Bibelen?”

Det spørgsmål møder præst og forfatter Tine Illum, når hun læser Højsangen, kaldet Kærlighedssangen i Bibelen 2020, sammen med andre:

”Bibelen taler ofte om forholdet mellem ægtefolk eller elskende som et billede på forholdet mellem Gud og mennesker. I Kærlighedssangen er det den erotiske kærlighed, begæret efter den, man elsker, der taler igennem Salomon og Sulamit, som begge higer efter hinandens kroppe og kærlighed. Kærlighedssangen taler om en kærlighed, vi alle kender. Det er et kærlighedsdigt, der, i sin smukke beskrivelse af to menneskers begær, i kirken har givet ord til længslen efter Gud.”

Når ordene kommer ud i kroppen

Den nye oversættelse af Højsangen danner udgangspunkt for hæftet Kærlighedssangen i kirken, der er udarbejdet af Tine Illum og organist Søren Andresen, der tilsammen danner Værkstedet GudstjenesteLIV. De har begge stor erfaring med at afholde arrangementer i samarbejde med frivillige i kirker.

Hæftet rummer konkrete forslag til, hvordan man kan lave en aften i sin lokale kirke, der udforsker kærlighedens væsen. En kærlighedsinstallation med ti stationer, som deltagerne kan besøge. Tine Illum forklarer:

”Vi vil gerne inspirere til, at man kan gå ind i Kærlighedssangen og dufte, læse, høre, smage på det univers, som dette bibelskrift rummer. For der sker noget, når ordene bliver fysiske, når de bliver en del af vores krop, og vi går rundt med dem.”

Sulamits seng

Blandt de ti stationer er ’Sulamits seng’ installationens midtpunkt. Her foreslår hæftet, at man placerer en seng tæt på alteret, men med god plads omkring. Sengen kan være en smuk gammel seng, eller det kan være en madras over nogle paller med farverigt stof eller silke over og med smukke puder på. Tine Illum fortæller, at folk ofte er lidt tilbageholdende med at sætte eller lægge sig i sengen, måske, fordi det erotiske nærvær, en seng kan symbolisere, for mange ikke rimer på alter og kirkerum:

”Vi vil gerne vise, at det faktisk rimer. Vi vil ganske enkelt og åbent lade mennesker erfare Kærlighedssangen. Om de så forbinder den med Gud, mens de går rundt, det tvivler jeg på – og det er heller ikke meningen.”

”Hvis det her står i Bibelen …”

På en anden station kan man tænde lys for dem, man har delt eller deler kærlighed med. Her oplever Tine Illum, hvordan mange genopliver for længst glemte minder:

”Der var en, der mindedes et forhold, han havde haft for mange år siden. Det fik ham til at tage kontakt til hende igen og undskylde den måde, det sluttede på. Samtidig fandt han glæde i at mindes og tænke på, at det var godt, den tid, det varede.”

Tine Illum håber, installationen giver flere lyst til at læse mere end Kærlighedssangen i Bibelen, når man oplever, hvor meget forskelligt den faktisk har at sige om kærligheden:

”Jeg håber, de vil sige ’hvis det her står i Bibelen, så vil jeg gerne læse mere’. For mig er der ikke én måde at læse Bibelen på, og hvis kærlighedsinstallationer i kirken kan åbne Bibelen – og kirken – på nye måder og invitere flere indenfor, ja, så er vi lykkedes.”

Om serien En aften i kirken

En aften i kirken er en serie af inspirationshæfter med forslag til arrangementer for menigheden. Kærlighedssangen i kirken er første hæfte. Hæftet kan købes hos Bibelselskabets Boghandel eller downloades gratis.

Køb hæftet her

Download hæftet her

Man kan opleve Kærlighedssangen i kirken i Haslev Kirke tirsdag den 6. oktober kl. 19.30.Næste hæfte kommer til at hedde Gud og alle hendes kvinder, der er en gudstjeneste om at få øje på de oversete kvinder i Bibelen – og få øje på de oversete kvindelige billeder af Gud. Gudstjenesten holdes i Sdr. Bjert Kirke søndag den 16. august kl. 19, og i Haslev Kirke mandag den 5. oktober kl. 19.30.

Senere udgives hæftet Billeder af Gud, der også er en gudstjeneste. Den holdes i Sdr. Bjert Kirke søndag den 27. september kl. 19, og i Haslev Kirke onsdag den 7. oktober kl. 19.30.

Kærlighedssangen i kirken

En aften i kirken, første hæfte
kærlighedssangen
20,00

Forfatter: Tine Illum og Søren Andresen
Indbinding: klammehæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-164-6
Mål: A5