Børnene lytter til præsten.
Minikonfirmander bruger Bibelselskabets udgivelse "Min Mini Katekismus". Elevbogen bliver børnenes egen, og de kan tage den med sig videre i livet efter minikonfirmandundervisningens afslutning. Foto: Bibelselskabet.

30.07.2015 Thilde Thordahl Andersen

"Minikonfirmander elsker at høre historier fra Bibelen"

Børn i 3. og 4. klasse er en fantastisk målgruppe at undervise i Bibelen. Det mener sognepræst Gitte Ishøy fra Thisted, som har undervist minikonfirmander i mange år.

Efter skolesommerferien har elever i 3. og 4. klasse mulighed for at begynde til minikonfirmandundervisning, og de seneste år er det blevet sådan, at alle provstier skal tilbyde undervisning til aldersgruppen.

De børn, der går til minikonfirmand-undervisning, er faktisk også meget interesserede i at lære om Gud, Bibelen, kirken og de store spørgsmål i livet.

Det fortæller Gitte Ishøy, der er sognepræst i Thisted Kirke. Hun har haft minikonfirmander siden 1987, hvor ordningen blev indført i Danmark, og hun er meget begejstret for børnenes engagement:

"Børnene elsker at høre historier fra Bibelen, og de er meget interesserede i at opholde sig i kirken og synge salmer."

Gitte Ishøy oplever også, at børnene er optaget af at tale om de alvorlige emner i tilværelsen.

Når børnene træder ind i kirken, opdager de nemlig hurtigt en lang række symboler, som maner til samtale om ting som adskillelse og død.

"Blandt mine minikonfirmander var der på et tidspunkt en pige, som netop havde mistet sin far. Da pigen kom med minikonfirmandholdet ind i kirken, udbrød hun: 'Der stod min fars kiste, da han skulle begraves.' Det var tydeligt, at hun gerne ville fortælle om sine oplevelser, og det giver kirken rum til," fortæller Gitte Ishøy.

Kristendom med kroppen

Gitte Ishøy bruger som mange andre præster Bibelselskabets undervisningsmateriale til minikonfirmander, Min Mini Katekismus, som lægger op til at gå til Bibelen og kristendommen med udgangspunkt i kroppen.

Og børnene er ifølge Gitte Ishøy glade for at smage, lugte, høre og forme i undervisningen, som på den måde bliver nærværende og konkret for dem.

Hver minikonfirmandundervisning slutter Gitte Ishøy af i kirken, og derefter kører hun børnene tilbage til deres skole. På køreturen bliver store og små spørgsmål om emner som skilsmisse, kæledyr og kærlighed vendt. Hun fortæller:

"Børn i den alder er en fantastisk målgruppe. De vil gerne tale om alt mellem himmel og jord, og nogle bliver så glade for samtalerne, at de efter deres tid som minikonfirmander bliver ved med at komme på besøg hos mig for at få en god snak en gang imellem."

Illustrationer fra min mini katekismus.

Min Mini Katekismus

Min Mini Katekismus er Bibelselskabets undervisningsmateriale til minikonfirmander. Lige nu har vi et særligt tilbud til kirker - se nærmere på det her.