Kirke i Algeriet. Foto:
Myndighederne i Algeriet truer med at lukke kirker. På billedet ses katedralen i Algiers. Foto: De Forenede Bibelselskaber.

20.09.2018 Synne Garff, international chef

Myndighederne i Algeriet lukker kirker

Kristne i Algeriet mødes i al hemmelighed, for det er forbundet med stor risiko at bekende sin kristne tro åbenlyst. Derfor ved ingen nøjagtigt, hvor mange kristne, der er i Algeriet i dag, men efterspørgslen på Bibelen er stor

Politifolk møder uden varsel op og hævder, at reglerne ikke er overholdt. Når kirkens ledelse ansøger om tilladelse til at åbne kirken igen, afvises den. Det lokale bibelselskab mærker presset. Der er pludselig kommet højere skatter på Bibelen og ekstra restriktioner. Jeg har de seneste år løbende været i kontakt med Bibelselskabets leder, Ali Khidri, der selv har været tilbageholdt flere gange af politiet. Situationen bliver desværre bare værre og værre: ”En præst blev for nyligt idømt to års fængselsstraf, fordi han havde uddelt tre bibler. Han var ikke engang til stede i retten.”

Tusindvis er alene om deres tro

Mange muslimer ser gudstjenester og bibelformidlende programmer på den kristne TV-station SAT-7. Det gør dem nysgerrige. Ingen ved præcist, hvor mange kristne, der er i Algeriet i dag. For konvertitter går stille med deres tro. De risikerer at miste jobbet, hvis deres nye tro bliver kendt. Ofte accepterer familien den nye tro, men kun hvis trosforholdet forbliver inden for familiens fire vægge.

Tusindvis er alene om deres tro eller mødes hemmeligt i private hjem med andre kristne. Nogle kvinder får lov til at gå i kirke af deres mand, og de fjerner tørklædet og slår håret ud, så snart de kommer ind i kirken – som et tegn på frihed.

I Algeriet er der få familier med kristne rødder. De fleste kristne er konvertitter fra islam. Det kan være en af forklaringerne på, at presset mod de kristne øges: ”I disse år opleves stor efterspørgsel på bibler igennem kirkerne. Flere muslimer konverterer. Det bryder regeringen sig ikke om,” forklarer Ali Khidri. Han har i mange år været diskret med sit arbejde, men udviklingen og måske også alderens mod fik ham for nylig til at rejse rundt til regeringer i USA og Europa for at gøre opmærksom på udviklingen. Hans bevægelsesfrihed er dog begrænset. Det er ikke altid, han får visum til rejser, og det er yderst vanskeligt for samarbejdspartnere at komme til Algeriet.

Bibeluddeler i Algeriet
Bibeluddeler i Algeriet. Foto: De Forenede Bibelselskaber.

Fokus på religionsfrihed

”Det er vigtigt for os, at der sættes fokus på begrænsningen af religionsfriheden. Myndighederne stopper ikke uden videre med at lukke kirker”
Der er en enorm efterspørgsel på Bibelen. Det er svært, men ikke umuligt at finde nye måder at få bibler ind i Algeriet på. Med dedikerede medarbejdere og frivillige lader det sig gøre. Ofte åbnes menneskers øjne for kristendommen, når de læser Det Nye Testamente. Det skete fx for Mehdi, som du kan læse om her. Jeg mødte ham et sted i verden, hvor vi kunne tale frit.

Hjælp os og Ali med at bekæmpe religionsundertrykkelsen og uddele bibler til de kristne i Algeriet.