Konvertitter i Algeriet. Foto:
FN’s menneskerettigheder er under pres i Algeriet. Mange af kvinderne på billedet er konverteret fra islam. Nogle kristne tør dog slet ikke at komme i kirken, men mødes hemmeligt af frygt for trusler, fængsling og social udstødelse. Foto: De Forenede Bibelselskaber, redigeret af Maj Ribergård.

20.09.2018 Synne Garff, international chef i Bibelselskabet

Dedikeret bibeluddeler inspirerer en hel landsby i Algeriet

Mehdi fik Det Nye Testamente på sit modersmål. Det forandrede ikke kun ham, men en hel landsby

Den unge mand er først i trediverne og tilhører berberfolket. Mehdi er bosiddende i Algeriet, hvor han er opvokset og i dag spiller en central rolle i distributionen af bibler. Som 18-årig modtog han Det Nye Testamente fra en araber. Usædvanligt. Araberen var nemlig ikke selv kristen. Da Mehdi kom hjem, læste han hele natten. Han var betaget og henført af Matthæusevangeliet, ikke mindst Bjergprædikenen.

”Jeg oplevede Jesus som en helt usædvanlig person, der opførte sig anderledes end den gud, jeg var vant til fra Koranen. Jeg havde læst i Koranen om Marias søn, men hans kærlige væsen stod ikke så stærkt.”

Efterhånden som det rygtedes i landsbyen, at Mehdi var blevet kristen, blev faderen opsøgt af folk, som truede ham.

Men efter fire år satte faderen sig ned med ham og sagde: ”Jeg er fuldstændigt ligeglad med, om du er ateist eller homoseksuel eller kristen, eller hvad du er. Du er min søn”.

Efterfølgende er Mehdis søster og en bror blevet kristne. Der er også kommet flere andre kristne i landsbyen. Han har ikke haft travlt med at gøre andre kristne. Måske er det hans rolige og fredelige gemyt, der inspirerer. ”Jeg har aldrig tænkt, at min familie skulle blive kristen. Sådan flaskede det sig. Og det er jeg selvfølgelig glad for.”

Dåben medførte trusler

Mehdi kunne ikke slippe Det Nye Testamente, men opsøgte en perifer ven, som han vidste var kristen. Han måtte vide mere. Da det blev ramadan, fortalte Mehdi til sin familie, at han ikke mere var muslim. Mehdi havde ellers været en mønster-muslim og overholdt alle regler og love, men han kunne ikke mere. Familien var oprørt. Faderen mente, at Mehdi var en skamplet på familiens ære.

Omkring et år efter mødet med Bibelen lod Mehdi sig døbe i en nærliggende kirke. Efterhånden som det rygtedes i landsbyen, at Mehdi var blevet kristen, blev faderen opsøgt af folk, som truede ham.

Mehdi var heldig. I nogle muslimske familier udstødes man, hvis man konverterer. Men efter fire år satte faderen sig ned med ham og sagde: ”Jeg er fuldstændigt ligeglad med, om du er ateist eller homoseksuel eller kristen, eller hvad du er. Du er min søn”.

Efterfølgende er Mehdis søster og en bror blevet kristne. Der er også kommet flere andre kristne i landsbyen. Han har ikke haft travlt med at gøre andre kristne. Måske er det hans rolige og fredelige gemyt, der inspirerer. ”Jeg har aldrig tænkt, at min familie skulle blive kristen. Sådan flaskede det sig. Og det er jeg selvfølgelig glad for.”

Fængselsstraf for at besidde Bibelen

Mehdi blev selv gift med en kristen kvinde. Han begyndte hurtigt at hjælpe det lokale bibelselskab med at uddele bibler på frivillig basis – ikke en helt ufarlig metier. Myndighederne kan finde på at tilbageholde folk og sætte dem i fængsel, hvis de finder bare en enkelt bibel i tasken – Algeriet har mange checkpoints, hvor biler kontrolleres.

Det er efterhånden mange år siden, Mehdi lærte Bibelselskabets arbejde at kende. Bibeluddelingen fortsætter han med, selv om situationen for tiden er vanskelig. Det var en bibel fra en fremmed, som ændrede Mehdis liv. Nu er han med til at gøre det samme ved at give Bibelen videre.

'Bjergprædikenen' fra Sankt Matthæuskirken i København
'Bjergprædikenen' fra Sankt Matthæuskirken i København.

Bjergprædikenen inspirerer

Mehdi var særligt inspireret af Bjergprædikenen, som man finder i Matthæusevangeliet kapitel 5-7.

"Salige er I, når man på grund af mig håner jer og forfølger jer og lyver jer alt muligt ondt på."
- Matthæusevangeliet kapitel 5, vers 11