Lokalradio og Bibelen på grønlandsk. Foto: Rob Kapteyn
Den lille canadiske radio kan mere end man skulle tro. Udover at fungere som radio giver den også grønlænderne muligheden for at høre Bibelen, hvor som helst og når som helst. Foto: Rob Kapteyn.

01.05.2018 Tine Hyllested Johannsen

Hvad vil du høre - lokalradio eller Bibelen på grønlandsk?

Bibelen på grønlandsk er nu kun et klik væk for mange grønlænder. De Grønlandske frikirker har fået lavet en radio, hvor både den kristne lokalradio og Bibelen kan afspilles. Læs om det spændende projekt her

En grå morgenstund i midten af marts modtog Bibelselskabet en pakke afsendt fra Canada. Den lille pakke fra Canada vakte straks opmærksomhed blandt medarbejderne, for inde i pakken lå en lille blå dims med solceller uden på.



Hvad var det for en lille blå dims, og hvem var afsenderen i Canada?



Pakkemysteriet blev løst, da en medarbejder fra forlaget forklarede, at den lille blå dims var en soldreven radio til at have om halsen eller lignende.



Men denne radio var ikke som radioer er flest. Det var en canadisk produceret radio med grønlandsk indhold. At radioen var blevet sendt til Bibelselskabet fra Canada betød, at et projekt, der startede tilbage i 2016, var ved vejs ende.



I 2016 henvendte De Grønlandske frikirker sig til Bibelselskabet og fortalte, at de ville lave en lille radio, som kunne give den grønlandske befolkning mulighed for at lytte til to ting – Bibelen på grønlandsk og frikirkernes lokalradio.

De Grønlandske frikirker spurgte, om de måtte bruge Bibelselskabets grønlandske bibeltekst til at lave den audiobibel, der skulle være tilgængelig på radioen. Det måtte de gerne

En kristen organisation i Canada, ved navn Galcom International, muliggjorde De Grønlandske frikirkers ønske. Organisationen arbejder blandt andet med at udvikle teknisk udstyr, som kan bruges til at sprede Bibelens ord.

 

I Grønlands byer og bygder bruger man i forvejen solcelledrevne radioer. Men en nyudviklet radio, der som noget nyt har indbygget en lille audiochip, har gjort det muligt, at Bibelen som lydfil kan afspilles direkte på radioen. Samtidigt fungerer radioen stadig som radio på almindelig vis.



Radioernes FM-modtager er indstillet på frikirkernes lokalradios frekvens. Lokalradioen dækker mere end 80% af Grønlands befolkning og har mange lyttere i hele landet. Den sender udover musik og forskellige programmer også gudstjenester, andagter og bibeloplæsning.



De Grønlandske frikirker er begejstrede for, at deres projekt er lykkedes.



I midten af maj er tusind små blå radioer klar til at blive uddelt i hele Grønland. En af ildsjælene bag projektet præsten John Østergaard Nielsen fortæller, at radioerne uddeles gratis.



Radioen giver grønlænderne, som generelt ikke er et læsende folk, muligheden for at høre Bibelen på grønlandsk. De kan "bladre" i Bibelen og lytte til nøjagtig den bog, det kapitel eller det vers som de ønsker. Og har de lyst til at høre noget andet, så kan de nemt skifte over til frikirkernes lokalradio.



Radioen er nem at håndtere, let at transportere og bliver ladt op af solen. Trods radioens beskedne størrelse er dens udbytte stort. Radioen kan være med til at delagtiggøre Grønlands spredte befolkning i det store fællesskab om Bibelen.



Den lille pakke, som Bibelselskabet modtog den morgen i marts, havde altså et større indhold end først bedømt ud fra pakkens størrelse.

Inuunerup Nutaap Oqaluffia

De Grønlandske frikirker er samlet under navnet Inuunerup Nutaap Oqaluffia, som forkortes INO.

Kirkerne er organiseret under det fælles navn, men er selvstændige menigheder med egen økonomi og ledelse.

INO er dog samlet om et fælles trosgrundlag.