Kan man lytte sig til et bedre liv? Ja, lød svaret, da international chef Synne Garff besøgte bibellyttegrupper i Etiopien. Her viser en præst fra en lille etiopisk kirke sin lydbibel frem. Den bruges ved lyttesessioner i kirken. Foto: Grace Smith / UBS.
Kan man lytte sig til et bedre liv? Ja, lød svaret, da international chef Synne Garff besøgte bibellyttegrupper i Etiopien. Her viser en præst fra en lille etiopisk kirke sin lydbibel frem. Den bruges ved lyttesessioner i kirken. Foto: Grace Smith / UBS.

Af Synne Garff, international chef

Lydbibelen forandrer gadebørn og hele landsbyer

International chef Synne Garff har været i Etiopien for at erfare, hvordan Lydbibelen bruges. Her oplevede hun, hvordan Bøgernes Bog kan ændre retning og perspektiv for udsatte unge

Jeg besøgte for nylig Etiopien og er fuld af indtryk. Landet kom for alvor på verdenskortet i midten af 1980’erne, da en nådesløs hungersnød hærgede. Etiopien kom på fode igen, men ulykkerne lurer stadig, for landbruget er sårbart, når regnen udebliver – tørke kan hurtigt tage livet af folk. Samtidig er landet omkranset af ustabilitet hos naboerne Somalia, Kenya, Sudan, Sydsudan og Eritrea, der plages af radikaliserede grupper og terrorangreb fra al-Shabaab. Det er dog lykkedes den etiopiske regering at gennemføre en særlig antiterrorstrategi, der de sidste år har vist sig effektiv. For nylig blev et større attentat mod hovedstaden Addis Ababa afværget.

Etiopien er et af verdens fattigste lande, men i vækst. Om dagen er der et par millioner mere i hovedstaden Addis Ababa end om aftenen – folk pendler fra landet for at komme på arbejde. Stilladser formet af tykke trægrene danner overalt et spinkelt gitter uden på betonbyggerierne, der skyder i vejret. Blikskure og frugtboder ligger side om side med ambassader og mondæne hoteller, hvor tiggende kvinder og børn i kørestole holder til lige om hjørnet i håbet om at få lidt håndører af turisterne. 



Læs Synne Garffs visuelle rejsedagbog fra Etiopien her:

Lyden skaber forandring

På et kristent rehabiliteringscenter i slummen mødte jeg i et klasselokale en gruppe tidligere gadebørn, der havde fået en ny chance i livet. De var forslåede på krop og sjæl. Et liv på gaden kan være helvede på jord. De var spinkle, tavse og mimikløse, og flere kiggede ned i gulvet, når jeg forsøgte at få øjenkontakt. På centeret fik de en kort uddannelse og tilbud om daglige bibelstudier. 

Store og små børn samles om proclaimeren og lytter til gode historier fra Bibelen. Foto: Clare Kendall / UBS.
Store og små børn samles om proclaimeren og lytter til gode historier fra Bibelen. Foto: Bibelselskabet

Man kunne høre en knappenål falde til jorden. De fleste af gadebørnene var droppet ud af skolen og var analfabeter, der end ikke kunne skrive deres eget navn. Derfor var der heller ingen bibler i bogform i klasselokalet. Til gengæld stod der en sort rektangulær kasse på bordet, som mindede om en gammeldags kassettebåndoptager. Det var en lydbibel, der oplades med solceller og har flere års levetid. Når Lydbibelen blev aktiveret, læste en stemme historier højt fra Det Nye Testamente. De unge mennesker lyttede typisk en halv time, hvorefter de diskuterede og reflekterede over teksten. 

De tre unge mennesker på det kristne rehabiliteringscenter reflekterede opmærksomt over forskellige bibelske fortællinger. Foto: Bibelselskabet
De tre unge mennesker på det kristne rehabiliteringscenter reflekterede opmærksomt over forskellige bibelske fortællinger. Foto: Bibelselskabet

En ung mand rakte forsigtigt hånden op:

”Mit yndlingssted er i Lukasevangeliet om fristelsen i ørkenen. Især det sted, hvor Jesus bliver fristet af brød. Når jeg hører det, sker der noget i mig. Det er som om, mit sind ændrer sig på en god måde.”



Én efter én brød de unge mennesker tavsheden og fortalte, hvilke tanker Bibelens fortællinger satte i gang. Flere havde overlevet ved at arbejde som prostituerede. En af pigerne var fascineret af fortællingen om kvinden, der bliver grebet i ægteskabsbrud af en flok mænd, som vil have hende dømt. Jesus tager som bekendt roligt imod den hidsige gruppe af mænd og svarer, at den, der er uden skyld, kan kaste den første sten. Og en efter en forlader mændene kvinden.

Kan Lydbibelen forandre menneskeliv? Svaret er ja ifølge international chef Synne Garff. Her er hun sammen med børn uden for Addis Ababa. Foto: Bibelselskabet
Kan Lydbibelen forandre menneskeliv? Svaret er ja ifølge international chef Synne Garff. Her er hun sammen med børn uden for Addis Ababa. Foto: Bibelselskabet

Den rummelighed og kærlighed, som Jesus møder den udsatte kvinde med, var helt i tråd med den ånd, pigen oplevede på centeret i sin rehabilitering.

Det var tankevækkende og overraskende at høre, hvordan de unge mennesker spejlede deres liv i Bibelens fortællinger. Flere havde oplevelsen af, at der skete noget godt med dem, når de lyttede til Bibelen. Historierne fra Det Nye Testamente fik de rodløse unge til at genvinde troen på, at der var en vej videre, at livet kunne forandre sig til det bedre.

Skub i oversættelser og lydbibler

Det er også erfaringen hos Bibelselskabet i Etiopien. Derfor har generalsekretær Yilma Getahun iværksat en stribe oversættelser af Bibelen, der skal omsættes til lydbøger. De Forenede Bibelselskaber indgik sidste år et strategisk samarbejde med organisationen “Faith comes by hearing,” så endnu flere analfabeter og blinde får mulighed for at lytte til Bibelens ord over hele verden.

Kan man lytte sig til et bedre liv? Ja! I lyttegrupperne er der fokus på emner som venskab, forsoning, tilgivelse, generøsitet, barmhjertighed og Guds kærlighed. Mad og uddannelse er vigtigt, men det er ikke altid tilstrækkeligt til at indgyde mennesker håb og holde dem fast på en ny retning i livet. Gadebørn inspireres af Lydbibelen, hele landsbyer er blevet forandret, og flere er på vej, men de har brug for din støtte.