Codex Vaticanus
Codex Vaticanus, et af de store bibelhåndskrifter fra 3-400-tallet. Foto: Wikimedia Commons

De ældste håndskrifter

Fra 3-400-tallet e.Kr. har vi tre store bibelhåndskrifter, der indeholder store dele af Bibelen. Dog findes der også en hel række andre skrifter og fragmenter, der er ældre og rummer mindre dele af Bibelen.

Codex Sinaiticus

Codex Sinaiticus er det ældste bevarede bibelhåndskrift og stammer fra den første halvdel af det 4. århundrede e.Kr. Det blev fundet i et græsk kloster på Sinai-halvøen i Egypten og har også sit navn herfra. Codex Sinaiticus er skrevet på græsk og indeholder dele af Det Gamle Testamente i græsk oversættelse samt Det Nye Testamente.

Codex Vaticanus

Codex Vaticanus er et andet håndskrift fra omkring 350 e.Kr. Det Indeholder Det Gamle Testamente og Det Nye Testamente, men er beskadiget så dele af de nytestamentlige breve mangler. Man mener, at det i lighed med Sinaiticus stammer fra Egypten, sandsynligvis fra Alexandria. Det befinder sig i Vatikanets Bibliotek i Rom.

Codex Alexandrinus

Codex Alexandrinus er det tredje store bibelhåndskrift. Det er skrevet på græsk i 5. Århundrede e.Kr. og stammer fra Alexandria i Egypten. Det er det første bibelhåndskrift, der indeholder hele det Gamle Testamente inklusive apokryferne, dvs. Septuaginta. Derudover indeholder det også hele Det Nye Testamente samt et par supplerende breve. Det befinder sig nu på British Museum.

Bibelen 2020 - softcover

Hele Danmarks nye bibel: En mundret og nudansk oversættelse
Bibelen 2020. Foto: Carsten Lundager.
399,95

Sidetal: 1672 sider
Indbinding: Hæftet softcover med flapper
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-210-0
Mål: 15 x 22 x 4 cm.
Udgave: 2. udgave
Andet: Vægt ca. 1,3 kg.