Trykpressen var en af Renæssancens store opfindelser. Her demonstreres den for Kong Edward d. 4. af England.
Trykpressen var en af Renæssancens store opfindelser. Her demonstreres den for Kong Edward d. 4. af England. Foto: Wikimedia Commons.

Opfindelser og opdagelser

Renæssancen var en tid hvor europæiske søfarer krydsede enorme oceaner og (gen)opdagede de amerikanske kontinenter. Det var en tid hvor nye opdagelser så dagens lys og kunst og kultur blomstrede op i de velhavende byer

Renæssancen var en spændende tid, og en af de mest banebrydende begivenheder for den europæiske historie var opfindelsen af bogtrykket. En opfindelse hvor man ved hjælp af plader med metalbogstaver kunne producere bøger hurtigere end nogensinde før.

Kinesisk opfindelse i Europæiske klæder blev en succes

Bogtrykkerkunsten stammer oprindeligt fra Kina, men med det enorme antal skrifttegn der findes i det kinesiske alfabet blev metoden aldrig her en succes og udkonkurrerede aldrig de dygtige kaligrafer.

Men det latinske, med dets få tegn, var som skabt til trykpressen. En tysk guldsmed ved navn Johan Gutenberg perfektionerede den i en sådan grad, at bøger kunne produceres hurtigere og billigere end nogensinde før. En af de første ting han trykte med sin nye teknik, var naturligvis biblen (Omkring 1450-60). Bogtrykkerkunsten gjorde kort sagt at nye ideer og tanker spredte sig hurtigere end nogensinde før. Denne opfindelse blev helt afgørende for udbredelsen af Luthers ideer.

Amerika kommer i Europæernes kløer

Udover fantastiske opfindelser blev der også gjort spektakulære opdagelser som eksempelvis da Christoffer Columbus opdagede Amerika i 1493. Man mener ganske vidst at det var vikingerne der først nåede Amerikas kyster, men dette var på Columbus’ tid glemt og det var ham der satte gang i den senere plyndring og kolonisering af kontinentet. På Luthers tid begyndte man så småt at se sølv og andre skatte strømme ind i de spanske pengekasser.

Kunstnere og gravtyve

Selvom man i denne periode ikke genopdagede antikkens filosofi, begyndte man at studere de gamle græske tænkere og kunstnere mere intensivt. Italienske kunstnere og skulptører som Leonardo Da Vinci og Michelangelo (hans fulde navn kan slå knuder på de fleste danske tunger: Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni) udførte statuer og malerier der stadig fascinerer tilskuere verden over. Disse nye smukke skulpturer blev til ved hjælp af nye studier i kroppen. Kunstnere kunne snige sig ind på kirkegårdene for at få fat i friske lig så alle kroppens muskler og led kunne studeres ordentligt.

Oldtidskundskab på tapetet

På skoler og universiteter blev alle introduceret til antikkens tanker og en ny kulturel tendens udviklede sig under navnet Humanismen. Det kom fra det latinske ord humanus og betyder menneskelig. Tanken var, at mennesket selv skulle være i centrum og individet skulle have ret til sin egen frie udvikling. Sådanne tanker og tendenser var noget som Luther igennem sin karriere som studerende og underviser på universitetet var fortrolig med, og han holdt endda forelæsninger om den antikke filosof og videnskabsmand Aristoteles.