Påskeblomster. Illustration: Marianne Fischer.
Påskeblomster. Illustration: Marianne Fischer.

07.04.2020 Af Marianne Fischer, sognepræst

Opstandelse er mening i meningsløsheden

BREV TIL MENIGHEDEN: ANDEN PÅSKEDAG. Påsken er den vigtigste højtid i den kristne kirke, så en påske med lukkede kirker er et stort afsavn. Med inspiration i Paulus’ breve, har vi derfor bedt fire præster om at skrive et brev til den menighed, som de i øjeblikket er afskåret fra. Her skriver sognepræst Marianne Fischer sin hilsen i anledning af anden påskedag

Kære menighed!

Hvordan mon I har fejret påske, når I har skullet holde jer isolerede? Vi har set dødstallet stige dag for dag – døden er rykket ind i vores samfund på en måde, vi ikke har oplevet før i vores velfærdssamfund.

Budskabet om opstandelse og at Gud er med os får en anden smag i munden i lyset af corona. Kan troen på Gud give os ro og lette os i denne tid, hvor så meget er uvist?  

Opstandelse er, at jeg ikke er alene. Hverken mens jeg lever eller når jeg dør. Jeg er stadigvæk bange for at dø, fordi jeg ikke vil miste alle dem, jeg holder af i mit liv. Jeg er bange for smerten, men jeg er ikke angst for selve døden. Opstandelse er en tillid til at Gud er dér i døden.

På billedet har jeg malet jordens mørke med spirer i, der vokser op mod lyset. Der er jord- og grav-mørke i vores liv. Angst. Men der er også lys. Der er spirer, blade, knopper og grene, der gror. Som Jesus siger, så må et aks lægges i jorden for at kunne bære 100 fold. Sådan må vi også prøve at forstå vores liv, selv om det er så uendeligt svært at acceptere at mørket også skal have plads.

Kan symboler hjælpe os igennem?

Ægget er et gammelt forårssymbol, som de kristne tog til sig. Udenpå ser det dødt og livløst ud, men inden i bryder livet frem, som Kristus brød ud af gravens mørke. Jeg tænker, at jeg kan bruge ægget som symbol i forhold til min tro på opstandelse: Troen kan være som en hård skal – en masse spørgsmål, der ikke får svar, som det jo er i denne her tid. Andre gange kan den være livfuld og varm og voksende som livet indeni ægget. Som når jeg f.eks. får den idé at ringe til én, jeg længe ikke har talt med.

Jordmørke. Illustration af Marianne Fischer.
Jordens mørke med spirer i, der vokser op mod lyset. Illustration af Marianne Fischer.

Opstandelse bryder med den vanetænkning det meste af vores liv er bygget op omkring. Opstandelse giver en ny dimension til livet, på trods af at den hverken kan vejes eller måles eller bevises.  Maria Magdalene så den opstandne Jesus Kristus. Hun genkendte ham bare ikke i første omgang, men han genkendte hende og kaldte på hende.

Erfaring af opstandelse er ikke en dagligdags erfaring. Men det er alligevel en erfaring, som mange godt kender til, når vi - måske bare i glimt - erfarer, at solens stråler afløser mørket efter en søvnløs nat. Når naboen har sat en pose med boller på ens dørtrin. Når én der holder af mig, ser mig og kalder på mig en dag, hvor jeg føler mig rigtig svag.

Opstandelse er, når vi oplever at der stadig er mening på trods af et meningsløst tab. Når vi mærker at kærligheden og fællesskabet er stærkere end den død, vi ser med vores øjne.

De bedste hilsner

Marianne Fischer

Marianne Fischer er sognepræst ved Opstandelseskirken i Albertslund. Hun har desuden bidraget til undervisningsmaterialet Udforsk Bibelen 2020 i fællesskab.

Læs også breve til de øvrige påskedage.