Adventskrans med to tændte lys.
Det andet lys tændes, for vi er nu halvvejs gennem adventstiden. Foto: Pixabay.

02.12.2015 Peter Haandsbæk Jensen, præst

Ord til 2. søndag i advent: Man skal selv ha' fingrene ned i livet

Ligesom brudepigernes olie, er det personlige nærvær ikke noget, vi kan låne af hinanden. Peter Haandsbæk Jensen, præst i den grundtvigianske Thorsted Frimenighed, udlægger her teksten til 2. søndag i advent

Der skal være olie på lampen! Uden olie brænder den ikke.

Kun nogle af de 10 brudepiger i lignelsen har olie på lampen. Hvorfor kan de ikke låne af hinanden? Nej, ikke hvis vi forstår olien som engagement og nærvær, for livet kræver personlig indsats. De fem tåbelige piger er som de, der nøjes med at følge med i andres liv og opleve på anden hånd; men man kan ikke leve sit liv som tilskuer. Man skal selv ha’ fingrene i det!

Man kan ikke erstatte politisk engagement med et kryds. Man kan ikke være far og mor på afstand eller erstatte nærvær med gaver. Man må være der selv for dem, man elsker. Man kan måske købe eller låne sig ud af praktiske forpligtelser, men hvor det gælder det nære, må man bruge af sin egen olie.

Nogle mener, at mennesker er rene egoister, der skal have sat klare grænser. Man bruger måske oven i købet religiøse love som en ydre regulering; men den slags love vil bare skræmme og styre mennesker. Olien er ikke en skræmme-mikstur. Den nærer noget, der kommer indefra, og som gør os virksomme. Denne indre kraft vil hverken gøre os værre eller bedre end før. Den lader os derimod være os selv, som vi er, men hjælper os til at se, hvor der er brug for os.

Olien får os til at brænde som ved en indre nødvendighed - det, vi knap aner hvor kommer fra, men som gør os nærværende. Vi føler, at det lever i os på samme måde, som vi føler samvittigheden. Olien er strengt personlig; men olien er samtidig udtryk for en skillelinje ned gennem vort liv: Vi er både de tåbelige og de kloge brudepiger: Nogle gange stikker vi halen mellem benene, sidder bare på hænderne og lader de andre tage sliddet. Andre gange har vi olie på lampen og er til stede der, hvor livet kræver noget af os.

Adventstidens mørke fremkalder forventningen om lys og bryllup, hvor hjertebånd knyttes. Vi kan slet ikke undvære den olie, som brudepigerne har med. Den giver lys på lampen som nærvær og taknemmelighed over livet med min næste.

Bibellæseplanen fås nu også som app

Bibellæseplanen til det nye kirkeår fås nu som app til iPhone/iPad samt til Android-enheder.

Læs mere her