Bibelindkøb i Nanjing. Foto: Birgitte Stoklund Larsen
Efter kulturrevolutionen i 1966-76 var der blot 120 kristne tilbage i området. I dag er der 40.000 protestantiske kristne ifølge de officielle tal. Mange flere kommer i husmenigheder og kirker, der ikke er godkendt af myndighederne. Foto: Birgitte Stoklund Larsen

Birgitte Stoklund Larsen

På bibelindkøb i Nanjing

I Kina er Bibelen blevet godkendt til intern distribution blandt kristne, og den kan sælges fra kirker og kirkelige kontorer i Kina, men ikke via internettet

De er velforberedte, de to kvinder og manden, der står foran bibeludsalget i en sidegade i centrum af Nanjing. De er kommet for at købe bibler til deres menighed i en forstad. Nu har de rullevognene fulde og er klar til at vende hjem.

Deres menighed blev dannet på landet i begyndelsen af 1980’erne, efter at kulturrevolutionen var slut, og der blev mere lempelige forhold for kristne. Menigheden opstod som husmenighed, men har en kirke nu. ”Vi er godkendt af myndighederne”, forsikrer den ene kvinde og smiler til manden fra bibelsalget.

”De fleste i menigheden har en bibel, men hver eneste søndag kommer der nye til. Nogle gange giver vi biblerne væk, hvis der er folk, der ikke har råd til at købe.” Biblerne kan sælges meget billigt takket være støtte fra De Forenede Bibelselskaber. En lille bibel koster omkring 11 kroner.

”Biblerne er lovlige, og de er billige. Der er ingen, der behøver at frygte for at blive taget med en bibel, for de er trykt helt legalt og med statens godkendelse,” siger Kua Wee Seng, der er leder af De Forenede Bibelselskabers indsats i Kina.

Bibelindkøb i Nanjing. Foto: Birgitte SToklund Larsen
Biblerne er pakket godt ind, så de kan fragtes sikkert hjem til menigheden. Foto: Birgitte Stoklund Larsen

Nogle gange giver vi biblerne væk, hvis der er folk, der ikke har råd til at købe.

Den kinesiske bibeloversættelse, som har størst udbredelse, er fra 1919. Bibelen er godkendt til intern distribution blandt kristne, og den kan sælges fra kirker og kirkelige kontorer i Kina, men ikke via internettet eller i landets almindelige boghandlere.