Vejen til Emmaus. Illustration fra manuskriptet Vaux Passional, ca. 1500, National Library of Wales. Kilde: Wikimedia Commons.
Vandringen til Emmaus. Illustration fra manuskriptet Vaux Passional, ca. 1500, National Library of Wales. Kilde: Wikimedia Commons.

07.04.2020 Af Thomas Godsk Larsen

”Påskefortællingen sender os alle ud på en vandring”

Netop nu har vi al mulig grund til at fæstne lid til påskehåbet. Det fortæller forfatter og bibelformidler Bodil Friis Skjøtt, der er aktuel med hæftet “Beretninger fra påske – øjenvidnerne fortæller”

Der er stille mange steder, og om lidt er det påske. Midt i en corona-tid, en tid, hvor kirken holder lukket, men, som en præst skrev på Facebook, Gud holder åbent. Og netop dét er helt som det plejer, her, i ugen op til påske, fortæller Bodil Friis Skjøtt, der er aktuel med en ny bog om påsken, Beretninger fra påske – øjenvidnerne fortæller:

”Påsken handler om Guds største handlinger. Det er en eksistentiel fortælling, der vil noget med os alle hver især. I den møder vi ondskab, vrede og sorg – men vi møder også den største kærlighed, som kommer fra Gud, og som ønsker at komme os i møde. Påskefortællingen sender os alle ud på vandring mod dette møde.”

Bodil Friis Skjøtt har i sin nye bog arbejdet med at fortælle om påsken ud fra øjenvidneberetninger: hvem var vidner til Jesus, og hvad tænkte de om det? Hun har forsøgt at leve sig ind i 12 forskellige bibelske personer og ladet dem tænke tanker, som ikke direkte fremgår af fortællingen i Bibelen. Samtidig har det været vigtigt for hende at blive inden for den bibelske ramme:

”Det er et særligt greb og en måde, vi kan tale om det, Jesus gjorde, og det, der skete i påskedagene. For hvordan oplevede Peter, Judas, den romerske officer og Maria Magdalene begivenhederne? Det giver os en ny måde at finde ind i historien på, og det giver mulighed for at genkende noget af os selv i hver person – tvivlen, sorgen, desperationen, men også den romerske officers udbrud ved korset: Sandelig, den mand var Guds søn!”

Netop dér, ved korset og siden i opstandelsen, ser Bodil Friis Skjøtt det, som gør påsken – og kristendommen overhovedet – unik:

”Vi kan se Jesus som en god morallærer, som en, der satte magthaverne på plads, og vi kan føle medlidenhed med hans lidelser. Men det, det alt sammen står og falder med, er, med Paulus’ ord, troen på, at Kristus er korsfæstet og opstanden.”

”Kristendommen forkynder Gud som himlens og jordens skaber,” fortsætter Bodil Friis Skjøtt. ”Men den er også forargelsen ved en lidende Gud, der deler vilkår med os, der lider med os og for os. Han, som blev opslugt af mørket – men alligevel sejrede. Som mennesker kan vi falde dybt i sorg og smerte, men også her – netop her – møder Gud os med et: “Der har jeg også været, og der er jeg også nu – med dig og for dig”. Dét håb, som vi møder igennem påskens begivenheder, har vi al mulig grund til at fæstne lid til netop nu.”

Bodil Friis Skjøtts bog om påsken kan købes hos Bibellæserringen. Læs mere her.

Påsken

Refleksioner over påskens fortælling
påsken profilhæfte
20,00

Forfatter: Henrik Wigh-Poulsen
Sidetal: 34 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-823-1
Mål: 10,5 x 15 cm