Hvor julens budskab med det lille barn i krybben er nem at gå til, er det straks sværere med påsken. Nu vil antologien "Gennem den kulsorte sky" gøre påskens drama mere tydeligt for det moderne menneske. Vi har talt med to af bidragsyderne, Jens Smærup Sørensen og Anne Lise Marstrand-Jørgensen.
Paradokset er til at få øje på. Påsken er den vigtigste kristne højtid, men for det moderne menneske kan det imidlertid være svært at forstå de ni dramatiske dage, der begynder med Palmesøndag og slutter med 2. Påskedag.
Det forsøger antologien Gennem den kulsorte sky nu at råde bod på. Her giver syv af landets skønlitterære forfattere hver deres bud på påskens fortællinger på en måde, der taler direkte ind i vores tid.
For redaktionen står Jens Smærup Sørensen, der blandt andet er kendt for romanen Mærkedage.
”Påsken betyder, at det er vores kirke, vores kristne historie og vores baggrund. Alt begynder med påsken, for korsfæstelsen og opstandelsen er grundfundamenter i vores civilisation. Men påsken er også indforstået i kirken, mens den for de fleste er lig med nogle fridage med udflugtsmuligheder,” siger Jens Smærup Sørensen.
Bogen skal bryde koden
Han er medlem af den arbejdsgruppe, som daværende kirkeminister Manu Sareen (R) nedsatte sammen med landets biskopper for godt to år siden. Arbejdsgruppen arbejder vedvarende på at gøre påskens kode forståelig for de såkaldt ukirkelige, og Gennem den kulsorte sky skal opfattes som den første ledetråd.
”Bogen skal bidrage til at udbrede kendskabet til påsken på en måde, så nogle vil læse om den. Den er en del af en slags kampagne, der også indbefatter nettet og tv. Det handler om at skabe en ny opmærksomhed for påsken. Men bogen vil forhåbentligt også være en inspiration for folk, der i forvejen interesserer sig for emnet,” siger Jens Smærup Sørensen.
Marstrand-Jørgensen og langfredag
Bogens titel er en verselinje fra Kingos påskesalme Som den gyldne sol frembryder. Undervejs i forløbet brugte Jens Smærup Sørensen arbejdstitlen Hvad sker der i påsken? Som et udtryk for, at bogen skulle beskrive hver af påskens dage. Derfor var der tale om en bundet opgave for de syv forfattere. Hver bidragyder skulle fortolke hver sin dag, og for Anne Lise Marstrand-Jørgensen var det en særlig udfordring.
”Jeg måtte synke en ekstra gang, da jeg fik tildelt langfredag. Jeg tænkte, at det i hvert fald ikke bliver muntert. Men det var godt og hårdt at gå ind i det felt af mismod, sorg, lidelse og forsøget på at finde en sprække i mørket. Mennesker interesserer mig, de store arketypiske fortællinger interesserer mig, kristendommen og de eksistentielle temaer lige så,” siger Anne Lise Marstrand-Jørgensen, der blandt andet er kendt for sine to romaner om Hildegard af Bingen.
”Påskens drama er et grundlæggende eksistentielt drama. Det er så vild en fortælling, og den rækker så vidt og forgrenet ind i alle mulige aspekter af menneskelivet. Påsken har også affødt nogle meget stærke sproglige billeder: at bære sit kors. Eller at bære en andens for eksempel. Det handler om grundmenneskelige vilkår. Om den ekstreme lidelse, smerte og tab og om det ultimative håb om at få en chance mere,” siger Anne Lise Marstrand-Jørgensen.
Ikke chokoladeharer og gule servietter
Hun definerer sig selv som troende, men hun har aldrig følt sig hjemme i dogmatiske fællesskaber.
”Faktisk får jeg sværere og sværere ved at holde ud at gå i kirke, jo ældre jeg bliver. Ikke på grund af liturgien og salmerne eller evangelierne, men på grund af prædikerne og følelsen af det klaustrofobiske fællesskab. Det har garanteret mindst lige så meget med mig selv som med præsterne og menighederne at gøre. Alt dette for at sige, at jeg sjældent fejrer påske i kirkesammenhæng,” siger hun og fortsætter:
”Alligevel går min egen påske ikke op i kyllinger, chokoladeharer og gule servietter. Uanset, om jeg vil det eller ej, bruger jeg altid tid på at tænke over påskens eksistentielle temaer i påskedagene. Det ligger dybt i mig og på den måde bliver påsken en del af mit nervesystem. Al denne lidelse og alt dette håb. Livet og døden, fællesskabet og udstødelsen. At være forladt eller favnet. Hvad det vil sige at være et ordentligt menneske.”
Også for Jens Smærup Sørensen har arbejdet med bogen givet stof til eftertanke.
”Det er ikke sådan, at jeg er blevet klogere, og at jeg har lært det og det. Men der har været en fordybelse i emnet, der har gjort påsken større for mig,” siger Jens Smærup Sørensen.
Om bogen "Gennem den kulsorte sky"
I Gennem den kulsorte sky forholder syv af landets bedst skrivende forfattere sig til påskedagenes hændelser. Påsken bliver levendegjort i sanselige detaljer og gennem dramatiske begivenheder, som kan tale ind i vores tid, uden at miste perspektivet til det evige og almene.
Påsken
Forfatter: | Henrik Wigh-Poulsen |
---|---|
Sidetal: | 34 sider |
Indbinding: | Hæftet |
Forlag: | Bibelselskabet |
Varenummer: | 978-87-7523-823-1 |
---|---|
Mål: | 10,5 x 15 cm |