Forfatteren Pia Fris Laneth.
"Folkeskolens børneudgave af Bibelen gjorde Jesus til min helt og Gud til min fortrolige", siger Pia Fris Laneth, som ellers voksede op i et hjem, hvor kristendommen ikke spillede nogen rolle. Foto: Søren Hartvig/www.presse.gyldendal.dk.

Bestseller-forfatter: "Gud blev min fortrolige"

Som barn skrev forfatter Pia Fris Laneth beskeder og ønsker til Gud, som hun stak ind i revnerne mellem murstenene på sit værelse. Her svarer hun på seks skarpe om sit forhold til Bibelen.

Hvornår begyndte du selv at læse i Bibelen?

I min familie spillede kristendommen ingen rolle, så jeg hørte nok først om Gud, da jeg kom i skole, og om Grundtvig, da jeg kom i gymnasiet.

Folkeskolens børneudgave af Bibelen gjorde Jesus til min helt og Gud til min fortrolige. Ham sendte jeg beskeder og ønsker til på små stykker papir, som jeg proppede ind i revnerne mellem murstenene under vinduet i mit værelse på 3. sal. Måske inspireret af jødernes kommunikation med Jehova ved Grædemuren – det husker jeg ikke.

Guds svimlende, uendelige storhed slog benene væk under mig i Brorsons salmelinjer om at: "Det mindste, han har skabt, er stort og kan hans magt bevise. Gik alle konger frem på rad, i deres magt og vælde, de mægted ej det mindste blad, at sætte på en nælde." Whauw!

Kan du nævne et af dine yndlingscitater? 

Paulus' Første Brev til Korintherne, kapitel 14:

”Som i alle de helliges menigheder skal kvinderne tie stille i menighederne. De må ikke tale, men skal underordne sig, sådan som loven også siger. Men hvis de vil have noget at vide, skal de spørge deres mænd hjemme, for det sømmer sig ikke for en kvinde at tale i menigheden.”

Jeg holder især af den lille detalje med, at kvinderne skal spørge deres mænd, når de kommer hjem - man fornemmer jo tydeligt, at kvinderne i de første kristne menigheder hverken har været underdanige, lydige eller mindre åndeligt interesserede end mænd.

Er der noget, du tager afstand fra i Bibelen?

Nej, det er jo historiske skrifter – men jeg tager afstand fra inhumane, undertrykkende, kyniske, egoistiske, chauvinistiske, nationalistiske, ukærlige og magtbegærlige tolkninger af Bibelen. Og dem er der forfærdende mange af.

Hvad vil du helst læse højt for (dine) børn fra Bibelen?

Skabelsesberetningen. Fordi den er så stram, poetisk og billedrig: Urdybets mørke forvandles til dag og nat, til en frugtbar jord med et rigt dyre- og fugleliv, et hav med et mylder af fisk og mennesker til at passe på det hele, en himmelhvælving med sol, måne og stjerner, der angiver ugens seks arbejdsdage og en hviledag og kalenderens højtider, dage og år. Det er genialt.

Hvis Bibelen skulle hedde noget andet. Hvad skulle navnet så være?

Menneskenes bog. Men hvorfor dog skifte navn?

Hvad betyder historien om Den Barmhjertige Samaritaner for dig?

Sådan bør man opføre sig! Jeg holder af historien, fordi den fortæller så enkelt om noget af det sværeste: At man skal hjælpe fremmede mennesker, der er i nød. At den fremmede er din næste – som du skal elske som dig selv.

Det er en livsopgave at holde sin egoisme og magelighed i ave og efterleve det bud bare nogenlunde hæderligt.

Om Pia Fris Laneth

Pia Fris Laneth er forfatter, journalist og foredragsholder. Hun er blandt andet forfatteren bag den populære bog Lillys Danmarkshistorie.

Læs mere om Lillys Danmarkshistorie.