Ung dreng i køjeseng, forfulgte kristne. Foto: Marwan Naamani/AFP/Ritzau Scanpix
En migrantarbejder i Qatar hviler på sin seng. Det anslås, at der er omkring en halv million kristne migrantarbejdere i Qatar i forbindelse med byggeriet til VM i 2022. Foto: Marwan Naamani/AFP/Ritzau Scanpix.

01.06.2021 Synne Garff, international chef

Religions- og trosfrihed krænkes

Ifølge den seneste rapport fra den katolske organisation Aid to the Church in Need er det blevet endnu sværere at udøve sin tro.

Forskere vurderer, at vi oplever nogle af de mest omfattende kristenfor- følgelser i verdenshistorien. Mere end 250 millioner kristne chikaneres, diskrimineres, fængsles og bliver slået ihjel alene på grund af deres tro. Størstedelen af verdens religiøst forfulgte er kristne – mere end 75 procent.

Religions- og trosfriheden yderligere forværret

Det billede bekræftes af Aid to the Church in Need (ACN), der hjælper forfulgte kristne globalt. Rapporten dækker 196 lande over hele verden. Konklusionen er, at religions- og trosfriheden er yderligere forværret de sidste to år. Ikke kun for kristne, men også for andre religiøse minoriteter.

Rapporten konkluderer, at krænkelser af religionsfrihed forekommer i næsten en tredjedel af verdens lande (62 ud af 196), hvoraf mange er de mest folkerige nationer som Kina, Indien og Pakistan.

Det kinesiske kommunistparti holder religiøse grupper i kort snor med hjælp fra 626 millioner overvågningskameraer og smartphone-scannere. Autoritære regimer som Nordkorea, Indien og Burma (Myanmar) er undertrykkende. Covid-19 resulterede i flere fordomme mod mindretal i bl.a. Tyrkiet og Pakistan, hvor nogle trosgrupper blev nægtet mad og anden vital hjælp. Religiøse mindretal beskyldes også for at sprede smitten, og der er indført flere restriktioner på udfoldelse af tro.

Cyberkalifat

Hertil kommer islamistisk ekstremisme. Et kernefund i rapporten beskriver, hvordan islamistiske terrorister anvender sofistikerede digitale teknologier til at rekruttere, radikalisere og angribe. De islamistiske ekstremister er blevet endnu dygtigere til at hverve følgere digitalt. Der eksisterer transnationale islamistiske netværk, herunder et online ”cyberkalifat”, som udvides globalt og er et redskab til online rekruttering og radikalisering.

Grænseoverskridende netværk spreder sig over ækvator, hvilket fører til jihadistiske angreb fra Mali til Filippinerne. Formålet er ifølge rapporten at skabe ”transkontinentale kalifater”. En række internationale analytikere peger på, at islamister har flyttet krigen til Afrika efter den tabte krig om Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Kort over Lande med markante brud på religionsfriheden. Grafik: Aid to the Church in Need.
I 30 lande er mennesker blevet slået ihjel pga. deres tro siden 2018. Grafik: Aid to the Church in Need.

Det hører dog med til billedet, at kristne heller ikke altid overholder religions- og trosfriheden. Det er fx tilfældet i Etiopien, hvor ortodokse kristne diskriminerer og undertrykker protestanter. Samtidig er kristne i Etiopien udsat for islamistiske terrorister som Al-Shabaab.

Rapporten dokumenterede også, at seksuel vold bruges som våben mod religiøse mindretal. Kvinder og piger bortføres, voldtages og tvinges til at konvertere. I 42 lande har det retlige eller sociale konsekvenser at afskrive eller skifte tro.

Oplysning og handling

ACN’s internationale præsident dr. Thomas Heine-Geldern kritiserede både FN og det internationale samfund i forbindelse med rapportens udgivelse. Han mente, der desværre er blevet handlet ”for lidt, for sent”.

Rapportens konklusioner flugter med de erfaringer, som Bibelselskabet har igennem sit tætte arbejde med 150 andre bibelselskaber i De Forenede Bibelselskaber i mere end 200 lande og områder. Det er dystre meldinger, og ofte møder man danske journalister, som helst ikke vil videreformidle oplysningerne. ”Hvad skal vi stille op med den viden?” spurgte en dygtig journalist. Det vil jeg lade Fader Emmanuel ’Mani’ Yousaf fra ACN om at svare på. Han mener, at denne rapport ikke kunne komme på et bedre tidspunkt:

”Jo mere verden kender til handlinger med religiøst had og forsømmelse, jo mere vil verden være i stand til at gøre noget ved det. I en kompleks og ondskabsfuld verden er den bedste beskyttelse omfattende rapportering suppleret med indsigtsfuld og afbalanceret analyse.”

Mere end 6000 migranter har mistet livet

I forbindelse med VM i Qatar i 2022 opføres der store sportsanlæg. Den engelske avis The Guardian har afsløret, at mere end 6000 migrantarbejdere har mistet livet i forbindelse med byggerierne i perioden 2011-2020. Bibelselskabets kilder fortæller, at tros- og religionsfriheden har trange kår i landet, hvor det er ulovligt at konvertere fra islam til kristendommen. Landets kirker er samlet på et fælles areal og må ikke have kors på bygningerne.

Området er under overvågning fra myndighederne. Der pålægges desuden mange unødige og bureaukratiske restriktioner på bibelimport. Det kan for tiden ikke lade sig gøre at efterkomme efterspørgslen på bibler, og bibelprojekter er næsten umulige at gennemføre.

Det anslås, at der er omkring en halv million kristne migrantarbejdere. De lokale fra Qatar er domineret af den konservative wahabisme, der er en del af sunni-islam.

Hvem er det, der begrænser religionsfriheden?

Ifølge Aid to the Church in Need er det myndighederne i 43 lande, islamistiske ekstremister i 26 lande og etnisk/religiøse nationalister i 4 lande.

I 30 lande er mennesker blevet slået ihjel pga. deres tro siden 2018.