SAT-7 - Rita
Kanalchef fra SAT-7 Rita Elmounayer besøger en flygtningelejr. Her kan børnene via satellit se programmerne fra SAT-7. Foto: SAT-7.

27.08.2020 Af Viggo Mortensen, dr.theol.

Så længe der er forfulgte kristne – så længe er der brug for SAT-7

Teolog Viggo Mortensen sætter ord på, hvorfor tv-stationen SAT-7 er så vigtig i Mellemøsten og Nordafrika

Når målet er at støtte og hjælpe kristne i Mellemøsten og Nordafrika, at oplyse om kristendommen for at udrydde fordomme og forfølgelse og at invitere andre religioner indenfor, så er SAT-7 en central spiller.  Fra TV-direktør på SAT-7 Terrence Ascots vision i slutfirserne om at sende satellit-tv med kristent indhold til i dag, hvor SAT-7 sender på tre sprog og fem kanaler hele året rundt, er en drøm blevet til virkelighed.

Kristendommen er en oversættelsesbevægelse. Derfor er det første missionærerne gør, når de møder mennesker med en anden tro, at oversætte det evangeliske budskab til et sprog og en kultur, som er kendt og brugt. Det er centralt at oversætte Bibelen og det evangeliske budskab på det sproglige plan og ind i den medievirkelighed, vi lever i. Det er det SAT-7 gør - og med succes."

Hvorfor er SAT-7 som projekt vigtigt? Ja, det er det, fordi det bevæger sig på den aktuelle frontlinje i kristen mission, der løber i Mellemøsten og Nordafrika mellem kristendom og islam.

Hvorfor er SAT-7 som projekt vellykket? Ja, det skyldes flere ting, men først og fremmest at man møder seerne, hvor de er - det gælder sprogligt såvel som kulturelt.

Når SAT-7 formidler kristendom gennem skærmen, er den ikke dogmatisk. I programmerne er alt fra musik til madlavning en del af konceptet – blandt andet er der lagt vægt på at nå de unge seere. Måske ligner det ikke luthersk kristendom, som vi kender den på vore nordiske breddegrader. Men det er, som det skal være, for når man henvender sig til en fremmed kultur, skal det foregå via det sprog og de medier, som modtagerne kan være med på.

Netop det at sende via de rigtige medier er en forudsætning for, at projektet overhovedet kan lykkes.  Når det er satellit-tv, der først og fremmest er udbredt i de regioner, hvor SAT-7 arbejder, er det naturligvis via satellit-tv, det skal foregå. Samtidig er det blevet muligt at følge med på streamingtjenester via apps, hvis seerne har muligheden. Dermed når SAT-7 frem til endnu flere trængte kristne, der ikke har adgang til at dyrke deres tro i det åbne.

Sidst, men ikke mindst, har man hos SAT-7 forstået, hvor vigtig en ingrediens budskabet om religionsfrihed er i deres arbejde. Når man henvender sig til mennesker fortrinsvis i islamiske kulturer, er religionsfrihed det vigtigste emne, man kan tage op. For i et islamisk styret samfund er der sjældent plads til netop den. Udover at vise solidaritet med forfulgte kristne er det derfor en hovedopgave at kæmpe for friheden til frit at tænke, tro og tale.

Så længe der er forfulgte kristne og manglende religionsfrihed – så længe er der brug for SAT-7.  Derfor er det så glædeligt, at de løser opgaven så godt.

Viggo Mortensen (f. 1942) er dr.theol. og tidligere lektor i etik og religionsfilosofi ved Aarhus Universitet. Han har blandt andet arbejdet med globalisering og interreligiøs dialog. Forfatter til "Hvad hjertet er fuldt af: En Håndbog om Mission" (Eksistensen, 2012).