"Bibelen rummer en mængde eviggyldige sandheder, som vi også kan bruge til noget i dag," siger Mads Brügger. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.
"Stort set alt omkring os knytter an til Bibelen", siger Mads Brügger. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

13.01.2021

"Så smukt skrevet, at man bliver svimmel"

Hvilken tekst i Bibelen er så smuk, at den gør Mads Brügger svimmel? Og hvorfor er Judas hans favoritperson? Se svarene her

Hvem er din favoritperson fra Bibelen? Hvorfor?

Judas Iskariot. Flere steder antydes det, at det er aftalt spil mellem Judas og Jesus, at han stikker Jesus til det jødiske præsteskab. Tænker man den tanke til ende, forstår man, hvor stort et offer Judas yder, for hans navn vil for tid og stedse være forbundet med skammen over at have angivet Guds søn. Af den grund har forfatteren Jorge Luis Borges leget med tanken om, at Judas simpelthen er den ultimative inkarnation af Gud, endda mere end Jesus er det – og det er jo en tanke så vild, at man knap kan rumme det.

Hvad er dit yndlingsvers eller -skrift?

Jobs Bog, kapitel 38, vers 4-7:

Hvor var du, da jeg grundlagde jorden?
Fortæl det, hvis du har forstand til det!
Hvem bestemte dens mål – det ved du vel?
Hvem spændte målesnoren ud over den?
Hvor blev dens fodstykker sat ned,
og hvem lagde dens hjørnesten,
mens alle morgenstjerner jublede

Gud giver reelt Job her en kæmpe skideballe, og hele den tekst er så smukt skrevet, at man bliver svimmel af at læse den. Hvis man er den mindste smule i tvivl om Bibelens litterære værdi, skal man læse Jobs Bog. Og så elsker jeg det med morgenstjernerne. Det er så smukt.

Hvorfor skal vi læse i Bibelen?

Fordi den er hovedstolen i den vestlige kulturkreds. Stort set alt omkring os knytter an til Bibelen.

Hvilken fortælling vil du anbefale til en ny bibellæser?

Første Mosebog, kapitel 22, hvor patriarken Abraham vil ofre sin søn Isak til Gud. De første mange kapitler i Bibelen handler om tidernes morgen, og det er først med Abraham, at vi får en rigtig historie. Og hvilken historie! Det er så radikalt, så totalt vanvittigt at ville ofre sit eget barn til Gud. Nok det stærkeste udtryk, man overhovedet kan tænke sig for, hvad tro betyder.

Mads Brügger er journalist og tidligere programchef for Radio24syv. Han står desuden bag en række dokumentarfilm, fx Cold Case Hammerskjöld og Muldvarpen - Undercover i Nordkorea.

Studiebibelen

Den autoriserede oversættelse med indledninger og kommentarer
Studiebibelen
799,95

Forfatter: Redigeret af Bodil Ejrnæs, Geert Hallbäck og Hans Jørgen Lundager Jensen
Sidetal: 1872 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-728-9
Mål: 16,2 x 23 x 3,3 cm
Andet: 1131 g