
20.04.0217 Lea Holtze
SAT-7: Terror slår kristne i Egypten tilbage
Bombeangrebet mod den koptiske kirke i Kairo skaber fornyet uro blandt kristne i landet. SAT-7 giver dem en stemme og opfordrer til tilgivelse og forsoning
Det terroranslag, der i midten af december kostede 25 livet og sårede mindst 49 i den koptiske kirke al-Butrusiyya i Kairo, er stadig på alles læber. Kurt Johansen, der er SAT-7 Europas generalsekretær, er netop vendt hjem fra Kairo.
”Kristne i Egypten er diskrimineret og har ikke de samme rettigheder. De må for eksempel ikke bygge kirker. Og terroranslaget i december har uden tvivl skabt fornyet uro og pustet liv til hele diskussionen om kristnes rettigheder i landet,” fortæller han.
Den største kristne befolkning i Mellemøsten findes i Egypten, hvor cirka ti procent af egypterne er koptere. Den kristne befolkning har eksisteret i landet i næsten 2000 år, og der findes tusindvis af kirker og søndagsskoler. Kristne har generelt stor handlefrihed, og for eksempel kan SAT-7 i Egypten kritisere kvinders mangel på rettigheder uden at blive censureret, fortæller Kurt Johansen.
De senere år har de kristne egyptere imidlertid oplevet forfølgelser og hærværk på landets kirker. Den 31. december 2010 foretog islamister et bombeangreb mod koptere i Alexandria. Men bomben i december er det blodigste i nyere tid.

Et budskab om tilgivelse
Siden 2013 har landet generelt været hærget af terrorgrupper, som nu i stigende grad går efter civile mål. Landet er desuden plaget af massiv økonomisk krise samtidig med et stærkt stigende befolkningsantal. Det har fået mange – også kristne – til at rømme landet. Og det har givet grobund for muslimsk ekstremisme, vurderer Kurt Johansen.
”Bomben har givet et tilbageslag og givet de kristne en følelse af ikke at være velkomne. Men vi må holde fast i, at det alene var en gal mands værk,” siger han.
Vi viser solidaritet med ofrene og rejser en debat, der eller ikke bliver taget i de egyptiske medier. Og så er programmet båret af et budskab om tilgivelse.
De kristne udgør en betydningsfuld og veluddannet del af befolkningen, fortæller Kurt Johansen. Derfor har landets politiske top da også taget stærk afstand fra angrebet og vist solidaritet med de kristne: De omkomne fik en statsbegravelse, det blev gjort til en sørgedag for hele landet, og præsident al-Sisi har lovet de kristne en ny, stor kirke.
Imens Kurt Johansen var i Kairo sendte SAT-7s liveprogram Bridges atter en udsendelse om situationen efter terroranslaget og kristnes rettigheder i landet. Det er med til at samle befolkningen, mener han.
”Vi viser solidaritet med ofrene og rejser en debat, der eller ikke bliver taget i de egyptiske medier. Og så er programmet båret af et budskab om tilgivelse. Det har været en meget traumatisk oplevelse for de kristne i Egypten, og alle kender formentlig nogle, der har været tæt på. Så det er svært at fatte, at tilgivelse og forsoning er det primære budskab lige nu, men det er den eneste måde, vi kan komme videre,” siger han.