Maria Helleberg Portræt 1
Juleevangeliet er blandt de historier, som Maria Helleberg helst vil læse for børn. Foto: Les Kaner.

Seks skarpe om Bibelen til Maria Helleberg

Maria Helleberg er kendt som den historiske romans dronning. Men hvad mener hun om bøgernes bog? Her svarer hun på seks skarpe om Bibelen

1. Hvornår begyndte du selv at læse i Bibelen?

Jeg fik læst højt, inden jeg selv lærte at læse – både Kaj Munks udgave, den ægte og ... Apostlenes Gerninger, fordi min mor syntes, det er sådan en sjov og anderledes fortælling. Hun havde ret. Det er en forrygende beretning.

2. Kan du nævne et af dine yndlingscitater?

Lukasevangeliet om legemets lys: Ingen tænder et lys og sætter det ned i kælderen eller ind under en skæppe; man sætter det i en stage, så de, der kommer ind, kan se lyset. Dit øje er legemets lys. Når dit øje er klart, er også hele dit legeme lyst; men er det mat, er også dit legeme mørkt.  Se derfor til, at lyset i dig ikke er mørke! Hvis altså hele dit legeme er lyst og ingen del mørk, så vil det være helt lyst, som når lysets stråler skinner på dig. 

3. Er der noget, du tager afstand fra i Bibelen?

Der skal meget til for at jeg tager afstand. Alt er jo skrevet "i sin tid", og med sin tid. Jeg tager afstand fra folk, som nu skriver positivt om nazisme eller Sovjet-kommunismen, f.eks., fordi de bør vide bedre. Men det, vi ikke synes om, eller er uenige i, i Bibelen, er jo stof af sin tid. Og det er jo ikke en hvervetekst fra et politisk parti!

4. Hvad vil du helst læse højt for (dine) børn fra Bibelen?

Bortset fra alle de ekstremt børne-uegnede men børne-elskede historier fra Det Gamle Testamente, som jeg fik fortalt allerede som 5-årig (lillebror solgt af sine brødre som slave, vender hjem som Faraos embedsmand. Lille søn sat ud i Moseskurv af sine forældre og fundet af Faraos datter. Og så videre. Den ene bedre end den anden ...)  – så vil jeg gerne begynde med juleevangeliet. Kristendommen begynder jo med et barns fødsel.Og med trusler mod barnets liv. Flygtninge og forældre og bekymring. Så er vi parat til at følge dette enestående barns voksenhed. Alle brud med normer og virkelighed. Død og liv og forræderi. Historien er den samme, som generation efter generation og århundrede efter århundrede havde som primære, litterære oplevelse.

5. Hvis Bibelen skulle hedde noget andet, hvad skulle det så være?

Gudsbogen? Pagten og Jesus?

6. Hvad betyder historien om den barmhjertige samaritaner for dig?

At pege på, at godhed kommer de særeste steder fra. Omsorg og venlighed. At fordomme altid gør blind, og at vi alle har muligheden for at vælge mellem at være farisæer og samaritaner.

Stormene og Sommerful

Historie med saft og kraft

Maria Helleberg har skrevet to medrivende romaner om reformationstiden.Læs mere om Stormene og Sommerfugl.