”Jeg kan ikke forklare hvorfor, men jeg har aldrig tvivlet på Guds eksistens. Folk må selvfølgelig selv om, hvad de tror på, men jeg misunder ikke dem, der slet ikke tror på noget", siger Sigurd Barrett. Pressefoto.
Sigurd Barrett er forfatter til blandt andet "Sigurd fortæller bibelhistorier". Pressefoto

19.03.2015 Thilde Thordahl Andersen

Sigurd Barrett: Jeg har aldrig tvivlet på Guds eksistens

DET BETYDER BIBELEN FOR MIG: Bibelen er for Sigurd Barrett, hvad soklen er for et hus. Den er ikke det første, man lægger mærke til, men uden den ville huset ikke kunne stå

Når trafikken går i hårdknude, og de andre bilister opfører sig tåbeligt, henter Sigurd Barrett ikke skråt-op-fingeren frem, selv om han måske kunne føle sig fristet til det. Han har valgt at opføre sig ordentligt og samvittighedsfuldt over for andre mennesker, og det valg kommer af at have Bibelen og Gud med sig, fortæller den folkekære forfatter og entertainer:

”Når jeg står i et svært dilemma, er Bibelen ikke altid det første, jeg tænker på. Men alt, hvad der står i Bibelen, som jeg har læst og hørt og forstået, danner tilsammen et grundlag for, hvordan jeg agerer i livet. Derfor betragter jeg Bibelen som mit fundament og min sokkel – og uden den sokkel kunne huset ikke stå.”

Sigurd Barrett blev i sin tid kendt for at lave tv-programmet ”Sigurds Bjørnetime,” men er i de seneste år også blevet en anerkendt børnebogsforfatter. Blandt de populære udgivelser er ”Sigurd fortæller Bibelhistorier” – en af de nye børnebibeler, som danske familier har taget til sig. I 2010 modtog Sigurd Barrett af samme grund Bibelselskabsprisen – for at have gjort en særlig indsats for at gøre Bibelen nærværende i samfundet.

Du skal elske din næste

Ifølge Sigurd Barrett er det centrale budskab i Bibelen det dobbelte kærlighedsbud, som er at finde i evangelierne i Det Nye Testamente.

”Man skal elske Gud, og man skal elske sin næste. Der er noget, der er større end os selv, og vi skal huske at være kærlige over for vores medmennesker. Jeg er godt klar over, at det kan lyde højtragende at sige, at næstekærligheden skal vinde. Men sådan er det jo,” siger Sigurd Barrett om tekststedet.

Også missionsbefalingen fra Matthæusevangeliet er af stor betydning for ham. Da han i sin tid blev konfirmeret, fik han af præsten citatet Og se, jeg er med jer alle dage til verdens ende. Og det er et tekststed, han har båret med sig siden da:

”Uanset, hvad vi kommer ud for, eller hvad der sker her i livet, så er Gud faktisk med os. Hvis alt andet svigter, er han der.”

Når døden kommer tæt på

Sigurd Barrett var i januar ude for en alvorlig bilulykke, hvor han oplevede døden på helt tæt hold. Han kom ud af uheldet med liv og lemmer i behold, og det er for ham et udtryk for, at Gud netop er med os til verdens ende:

”Da det skete, tænkte jeg, at nu var det op til Gud. Jeg kunne ikke gøre andet end at holde hænderne på rattet og håbe på det bedste. I dag er jeg helt sikker på, at det var Gud, som holdt hånden over mig, ” siger han.

Ifølge Sigurd Barrett er Bibelen også et sted, man kan søge trøst. Det oplevede han selv, da han i sommeren 2002 mistede begge sine forældre:

I dag er jeg helt sikker på, at det var Gud, som holdt hånden over mig.

”På det tidspunkt havde jeg virkelig brug for at vende mig mod Gud. Først og fremmest for at bede ham om at passe på dem, for nu kunne jeg ikke længere se dem. Og livet kan vi grundlæggende ikke forstå. Vi kan ikke forstå, at et menneske går rundt og er sprællevende, og pludselig er det der ikke mere. Når vi når dertil, og logikken holder op, så tager troen over.”

Og troen på Gud har altid været der for Sigurd Barrett:

”Jeg kan ikke forklare hvorfor, men jeg har aldrig tvivlet på Guds eksistens. Folk må selvfølgelig selv om, hvad de tror på, men jeg misunder ikke dem, der slet ikke tror på noget. Hvis det var mig, der havde det sådan, tror jeg, det ville være som at sejle rundt på et skib i mørket uden et fyrtårn at pejle efter,” siger han.

Taknemmeligheden er vigtigst

Størst af alt er den taknemmelighed, som Bibelen lærer os at have over for livet, mener Sigurd Barrett. Det blev understreget for ham under hans færdselsuheld, at livet ikke er nogen selvfølgelighed, men en gave, man skal skønne på:

”De kan tale herfra og til juleaften om big bang. Men for mig er det et under, at det hele er der, og jeg kan kun tilskrive det Gud. Jeg synes ikke, det giver mening at forklare tingenes herkomst på nogen anden måde end at vende sig mod ham og sige tak for, at vi er her. Tak for livet og tak for lyset.”

Sigurd Barrett

Sigurd Barrett, født 1967, er en af landets store formidlere.

 

Han har blandt andet kastet sig over klassisk musik, græske guder og nordisk mytologi. Og i 2010 blev han tildelts Bibelselskabsprisen for at have gjort en særlig indsats for at gøre Bibelen nærværende i samfundet.

 

Snart er han aktuel med et projekt i samarbejde med Danmarks Kirkelige Mediecenter, som handler om verdens uretfærdighed og om, at ikke alle børn har de samme muligheder.