Pige fra Mellemøsten med bøger under armen. Foto: Sat-7
Undervisning kan ændre en hel region. SAT-7's skole-tv giver børnene en mulighed for at vokse op og forme et mere rummeligt, kreativt og demokratisk samfund. Foto: SAT-7

Grete Wigh-Poulsen, provst i Kolding

Skole-tv giver håb til syriske flygtningebørn

I foråret besøgte provst Grete Wigh-Poulsen SAT-7’s studier i Libanon sammen med kollegaer fra Haderslev Stift. Uddannelseskanalen SAT-7 ACADEMY gjorde indtryk

Ethvert barn skal i skole. Det er vi slet ikke tvivl om på disse breddegrader. Det er en måde at sikre både det enkelte barns og samfundets fremtid.

Selv den skoletrætte teenager med hang til dovne dage er dybest set klar over, at skolegang er nødvendigt, hvis drømmen om videreuddannelse og job skal blive til virkelighed. Derfor rørte det også de konfirmander, der så film om, hvordan jævnaldrende syriske flygtninge i lejre i Libanon fortalte om fremtidshåb og –drømme, der lignede deres egne. Konfirmanderne så unge med samme interesse for smartphones og computerspil som dem selv. De hørte dem fortælle om stækkede fremtidsmuligheder.

Når Grundtvig talte om “skolen for livet” mente han, at skoling skulle være andet og mere end at terpe tal og bogstaver. Han – og andre samtidige – talte for oplæring til det liv, som et menneske skal leve i sin tid og på sit sted som borger i et land.

Grete Wigh-Poulsen, provst i Kolding.
"Det forlyder, at flygtningene i lejrene stort set ingenting har. Men de har en parabol. De kan se TV."

Imponerende program

I flygtningelejrene er der ingen skole. Håbet om almindelig skolegang og dermed uddannelse og arbejde svinder lige nu for tusindvis af børn, mens de venter. Dermed forsvinder også håbet om, at disse mange, mange børn vil blive til voksne med den indsigt og viden, der skal til for at opbygge samfund med fællesskab, frihed og fred.



Derfor var det så opløftende at træde ind i SAT-7’s tv-studier i Beirut. I flere dage havde jeg forinden hørt lokale kirkeligt- og samfundsmæssigt engagerede mennesker fortælle om de uoverskuelige mængder af flygtninge, der lige nu bor i flygtningelejre i Libanon og om alle de børn, hvis fremtid i bedste fald er usikker. Hos SAT-7 fik jeg indblik i det omfattende og imponerende undervisningsprogram, som tv-stationen leverer.



Undervisningen gennemføres med samme lærerfaglige omhu som i et klasseværelse. Pensum er, som det ville være på enhver given årgang. Lektion følger lektion hen over skoleåret. 

Fremtid i ingenmandsland

Det forlyder, at flygtningene i lejrene stort set ingenting har. Men de har en parabol. De kan se TV. Derfor er undervisning på TV en måde at hjælpe de mange børn og unge, der er strandet i et ingenmandsland uendeligt langt fra den skolegang, der for et dansk barn er en selvfølge. 



De mange timers skoleundervisning, der transmitteres fra farverigt indrettede studier i SAT-7´s bygninger i bjergene i Beiruts udkant, vidner om kristnes vilje til at hjælpe og støtte med lærdom og viden. Det må bidrage både til det enkelte barns fremtid, tro og tillid og sætte sig spor i det samfund, som børnene forhåbentligt får mulighed for at være med til at genopbygge.