Kvinde i Sri Lanka sørger over sit voldsomme tab påskedag, hvor flere hundrede mennesker mistede livet. Foto: Scanpix.
Kvinde i Sri Lanka sørger over sit voldsomme tab påskedag, hvor flere hundrede mennesker mistede livet. Foto: Scanpix.

Af Synne Garff, International chef

Sri Lanka beder om hjælp til at bearbejde traumerne

Påskemorgen ramte islamistisk terror tre kirker og fire hoteller i Sri Lanka. Flere hundrede mennesker døde, mens tusindvis blev mærket for livet

Det er ingen tilfældighed, at de blodige angreb fandt sted på den største kristne højtid, hvor vi fejrer opstandelsen af Jesus Kristus. Som det har været tilfældet i fx Egypten, gik terroristerne efter at ramme de kristne i kirkerne. Handlingen skriver sig således ind i rækken af anslag mod kristne, der er intensiveret de senere år både i Asien, Nordafrika og Mellemøsten.

Jeg har været i kontakt med bibelselskabets generalsekretær i Sri Lanka, pastor Priyantha Wijegoonawardane, for at høre, hvordan vi bedst kan bistå i denne svære situation. Han var bevæget og dybt berørt over situationen:

Tusind tak, fordi I tænker på os i denne tragiske stund, hvor vores nation sørger. De seneste dage har vi i Bibelselskabet haft travlt med at besøge de berørte kirker, deltage i begravelser og trøste. Der er ingen tvivl om, at de berørte familier får brug for hjælp til at bearbejde traumerne. Vi er allerede blevet kontaktet af flere katolske kirker, der ønsker flere kurser i bibelsk sjælesorg, så snart situationen er blevet stabiliseret.

Mange kirkeledere er ikke klædt på til at håndtere reaktionerne på de voldsomme begivenheder. For hvordan trøster man et menneske, der har mistet det mest dyrebare i et terrorangreb? Hvad skal man sige? Og hvad skal man afholde sig fra at sige? Er Gud virkelig kærlig og almægtig, når han ikke passede på de uskyldige børn? Straffer Gud os? Kan de ulykkelige og traumatiserede nogensinde finde retning og mening i tilværelsen igen? Det er blot nogle af de spørgsmål, der vendes på kurset i den gruppebaserede metode bibelsk sjælesorg, der efterhånden er udbredt på alle kontinenter.

Samtidig opfordrer generalsekretæren til, at der bedes for, at

Sri Lanka får fred og harmoni mellem de forskellige trosretninger, og at vi kan blive ved med at holde gudstjeneste. Bed for at mennesker ikke møder hinanden med mistro, men stopper de ondsindede handlinger og møder hinanden med kærlighed og tillid.

Religion i Sri Lanka

Sri Lanka - faktabox
Bibelselskabet i Sri Lanka har allerede uddannet en del kirkeledere i bibelsk sjælesorg. Efter terrorangrebene påskedag er behovet for mere viden om traumer og trøst blevet intensiveret. På billedet modtager en katolsk kvinde certifikat efter endt kursus. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Sri Lanka er et multietnisk land med mange forskellige religioner. Den største religion er buddhismen. Der bor omkring 20 millioner mennesker i landet.

Buddhister - 70.2%
Hinduer - 12.6%
Muslimer - 9.7%
Romersk-katolske - 6.1%
Protestanter - 1.3%