Synne Garff besøger flygtningelejren Nakivale i Uganda. Her har bibelsk sjælesorg givet livsmodet tilbage til mange traumatiserede. Foto: Les Kaner.
Synne Garff besøger flygtningelejren Nakivale i Uganda. Her har bibelsk sjælesorg givet livsmodet tilbage til mange traumatiserede. Foto: Les Kaner

12.10.2017 Cecilie Ahlmann Raaberg

Synne Garff fortæller historier, der flytter mennesker

Synne Garff, international chef i Bibelselskabet, har hele verden som sin arbejdsplads og Bibelen i kufferten. Den 17. oktober fylder hun 50 år

”Jeg er ikke skrivebordsteolog, jeg er praktiker. Jeg rejser rundt i verden som international chef for Bibelselskabet og oplever, hvordan mennesker genvinder livsmodet. Og der er masser af opstandelsesfortællinger derude, hvor døden lusker omkring for at få det sidste ord,” siger Synne Garff, der nu fylder 50 år.

Bibelsk sjælesorg, du

Derude, hvor døden lusker omkring, blandt fordrevne, syge og udstødte i verdens baggårde og flygtningelejre, finder man ofte Synne Garff, som er ansvarlig for alle Bibelselskabets indsamlingsaktiviteter. Her har hun ikke mindst oplevet, hvordan metoden Bibelsk Sjælesorg ved hjælp af Bibelens egne fortællinger har flyttet traumatiserede mennesker fra forstening til livsmod. Derfor er de seneste år blandt andet brugt på at omsætte Bibelsk Sjælesorg til en dansk kontekst, uddanne danske præster og udbrede kendskabet, mens hun samtidig arbejder på højtryk for at samle penge ind til at styrke arbejdet med bibelsk sjælesorg i verdens brændpunkter. ”Bibelsk sjælesorg, du. Det kan noget,” sørger hun for at få flettet ind i de fleste samtaler.

Hvor der er vilje er der vej

Og sandsynligheden for at samtalen også ender med, at endnu et menneske er blevet engageret i bibelsagen, er stor. For det er kendetegnende for den tidligere studievært på DR og TV2, at det at ville og det at kunne, er to sider af samme sag. I gamle dage sagde de ”Hvor der er vilje, er der vej”, og vejen er måske vildsom, men den er aldrig uvejsom for Synne, når ilden først er tændt.

En moderne klassiker

Engagere de mindste kan hun også. I 2007 udkom hendes bud på 50 af de vigtigste af Bibelens fortællinger i De Mindstes Bibel på Bibelselskabets Forlag, genfortalt til de 3-6-årige. Man kan nemlig sagtens, ja, man skal, formidle Bibelen til små børn og også de mere kradse fortællinger, mener hun. Siden da har mere end 100.000 solgte eksemplarer gjort De Mindstes Bibel til en moderne klassiker, som hun da også modtog Bibelselskabets Pris 2011 for.

Teologisk praktiker fra Ribe til Uganda

Når Synne Garff ikke arbejder fra Bibelselskabets kontor i Frederiksborggade i København eller rejser rundt i nogle af verdens mest plagede områder for at støtte lokale bibelselskabers arbejde og for at give stemme til nogle af verdens hårdest ramte, kan man måske finde hende på prædikestolen. Synne Garff er cand.phil. i italiensk, men blev efter teologiske tillægseksaminer i 2016 indsat som ulønnet hjælpepræst i Ballum-Skast-Randerup-Hjerpsted pastorat i Ribe Stift, hvor hun holder en håndfuld gudstjenester om året.

Nysgerrig og lidenskabelig fortæller

Der var ellers rigeligt på cv’et i forvejen: Krimiforfatter, børnebogsforfatter, bibelgenfortæller, debattør, kommunikationsrådgiver, sportsjournalist og tv-vært. Men når Synne Garff fylder 50 år den 17. oktober, er der ingen grund til at tro, at det nu er slut med at føje nye kundskaber til listen. Nysgerrighed og lidenskab baner vejen, og Bibelens fortællinger er med som spejl, kilde, reservoir.

Og sådan skriver alle de mange vildsomme veje sig måske sammen til den røde tråd i Synnes karriere: i tv-studiet, fra prædikestolen, skrivekammeret, i bibelsk sjælesorg eller gennem bibelsk baseret hjælpearbejde er det den samme ild, der brænder - at fortælle historier, der flytter mennesker.

Blå bog

Født 17. oktober 1967 i Silkeborg. Cand.phil. i italiensk 1995. Tillægseksaminer i teologi 2015, ordineret præst i 2016.

Debuterede som forfatter med ungdomsromanen Græskarbanden i 2001 og har siden skrevet og redigeret mere end 20 bøger. International chef i Bibelselskabet 2012.

Gift med Kierkegaard-forsker og forfatter Joakim Garff. Sammen har de fire sønner i alderen 16-27 år.