Ung flygtningedreng. Foto: Clare Kendall
En ung flygtningedreng får hjælp til at håndtere sine traumer. Foto: Clare Kendall

Synne Garff, international chef i Bibelselskabet

Syriske kirker håndterer krigstraumer med Bibelen

I Syrien har direktøren for Bibelselskabet, George Andrea, valgt bibelsk sjælesorg som et af de redskaber, der skal ruste kirkerne til at bringe lindring til deres menigheder

Direktøren for Bibelselskabet i Syrien, George Andrea, har hele krigen igennem været i løbende kontakt med international chef i Bibelselskabet, Synne Garff. I Beirut mødtes de to for første gang. Her havde de under fire øjne mulighed for at drøfte de voldsomme problemer, landet står over for.

Medarbejdere fra Bibelselskabet i Syrien var i Beirut for at blive uddannet i bibelsk sjælesorg. De er nu så fortrolige med metoden, der kan forløse traumer, at de er begyndt at afholde kurser i Syrien. 125 syriske kirkeledere og kvalificerede omsorgspersoner var på kursus i 2017, og mange flere vil blive uddannet i metoden i år.

Den maronitiske kirke blev ramt af et bombenedslag i 2016. Det forhindrede dog ikke menigheden i at fejre jul. Foto: Bibelselskabet i Syrien
Den maronitiske kirke blev ramt af et bombenedslag i 2016. Det forhindrede dog ikke menigheden i at fejre jul. Foto: Bibelselskabet i Syrien.

Fra begyndelsen af krigen har George Andrea været dybt bekymret over de ting, som traumatiserede folk griber til for at overleve frygt, angst, vrede og selvmordstanker. Han studerede megen kristen litteratur på arabisk for at finde noget, der kunne lindre nogle af lidelserne. Og hans valg faldt på bibelsk sjælesorg som et af de redskaber, der kan ruste kirkerne til at bringe lindring til deres menigheder.

Ingen i Bibelselskabet vidste noget om traumer før krigen. Det har været nogle drøje år; alle medarbejdere er påvirket af krigens rædsler, men har arbejdet dedikeret.

”Nogle måneder har vi stort set ikke holdt fri. Vi ønsker at stå til rådighed. Og der er rigeligt at se til. Endnu engang tak for jeres trofaste støtte og opbakning i denne svære tid”, siger George Andrea.

Bibelens tekster bringes i spil, til refleksion og diskussion i bibelsk sjælesorg. Biblerne ligger på bordene under kurset, og der bliver slået flittigt op, ikke mindst i evangelierne:

”Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile.” Matthæusevangeliet kapitel 11, vers 28.