Bibel Læsning
Bibellæseplanen er et godt værktøj til at sætte struktur på den daglige bibellæsning. Foto: Carsten Lundager.

30.11.2018 Af Birgitte Stoklund Larsen, generalsekretær

Tag og læs: Nyt kirkeår betyder ny bibellæseplan

1. søndag i advent starter et nyt kirkeår og traditionen tro har Bibelselskabet sendt en ny bibellæseplan på gaden med udvalgte læsninger til hver dag i kirkeåret. Her introducerer generalsekretæren årets nye læseplan

Bestil et gratis eksemplar af Bibellæseplanen 

Når man læser, læser man med en forventning. Nogle gange overtrumfer forventningen læsningen. Så kommer man til at læse dét, man forventer – i stedet for det, der faktisk står.

Bibelen er en bog, mange går til med forventning. Derfor får man også indimellem nogle overraskelser, når man opdager, hvad der egentlig står i teksten. Det sker for både erfarne og nye bibellæsere. Der står fx ikke i Første Mosebog, at det er et æble, Adam og Eva spiser i Paradisets Have, og evangelisten Matthæus nævner ikke med ét ord tre hellige konger, men fortæller blot om ”nogle vise mænd”. Eller tag profeten Jonas, som bliver slugt af en fisk – ikke en hval, som mange husker.

Når man følger Bibellæseplanen, kommer man ud i alle hjørner. Man læser det, man kender og det, man måske ikke har læst før. Man læser også det, man tror, man kender, men som viser sig helt anderledes, når man læser igen.

Profeten Jonas er berømt for sit ophold i fiskens bug, som kristne har læst som en allegori på Jesus’ tre dage i dødsriget. Generation efter generation har kunnet spejle sig i profetens klage fra det dybeste mørke. Og lige så mange har kunnet trøste sig ved den barmhjertige Gud, der får en olieplante til skyggefuldt at rejse sig over Jonas’ forståelige mismod. Han er glad for skyggen, men ville hellere have, at Gud straffede folkene i Nineve, sådan som han havde stillet Jonas i udsigt. Særlig sympatisk er han vel ikke, Jonas, men meget menneskelig.

Selv i et af Bibelens mindste skrifter er der overflod af stof til både forundring og fordybelse, til eftertanke og perspektiv. Jonas’ Bog og de andre små profeter er blandt de tekster, man kommer igennem i dette års læseplan.

Bibellæseplanen for 2018-19 er fjerde etape af fem, hvor man kommer igennem – næsten – hele Bibelen. Hver dag et nyt lille stykke. Til genkendelse, til oplysning og fornyelse.

Tag og læs!

Birgitte Stoklund Larsen, 
generalsekretær

Bibellæseplanen 2018-19

Et godt redskab til at sætte struktur på din bibellæsning
BLP
15,00

Illustrator: Maja Lisa Engelhardt
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: BLP2019-1
Mål: 10 x 21 cm