Panamah.
Split Det Ad af popgruppen Panamah er den sjette udgivelse i jubilæumsprojektet Lydspor fra Bibelen. Foto: L. Drori/Bibelselskabet.

30.06.2014 Pia Beltoft og Jakob Moll

Talen på bjerget blev til en sang om had

Popgruppen Panamah er kendt for at skrive pophits til skumringstimen – deres første arbejde med en bibeltekst flyttede dem helt ind i mørket.

Da guitarist Peter Lützen for første gang havde læst Bjergprædikenen og satte sig for at reflektere over en af Det Nye Testamentes mest kraftfulde tekster, var det ikke Israel i det første århundrede, der optog ham. Jesus' budskab om at kontrollere sit had ledte hans tanker direkte til nutidens konflikter.

”Ordene fik mig til at tænke på situationen i Ukraine lige nu og på bandeskyderier i København. Jeg tænkte: 'Hvor mange har egentlig lyst til at slå et andet menneske ihjel?' Det er der ikke ret mange, der har, vel?”

Resultatet blev sangen Split Det Ad, som Peter Lützen sammen med resten af trioen Panamah har indspillet i anledning af Bibelselskabets 200 års jubilæum. Popgruppen er blandt de 12 kunstnere, der greb udfordringen om at vælge en tekstpassage fra Bibelen og sætte tekst og toner til. Sangene samles på albummet Lydspor fra Bibelen i november.

Bjergprædikenen, der står i Matthæusevangeliet kapitel 5-7, er en af Bibelens nøgletekster og rummer blandt andet fadervor. Den indeholder imidlertid også budskabet om at vende den anden kind til. For Peter Lützen var det netop accepten af, at det onde findes, der var mest interessant i teksten. Møder vi mørket med had, mister vi os selv. Løsningen er at åbne sig for andre mennesker, både dem som vil os det godt, og dem vi har lyst til at hade. 

”Jesus siger på et tidspunkt, at lyset skal skinne fra dit øje. Man har en tendens til at tro nogen gange, at øjet skal modtage lyset, men i virkeligheden er det øjet, der skal give lyset. Den tro kan hjælpe os hen til et sted, hvor vi også kan rumme vores fjender.”

Sangen er inspireret af Bjergprædikenen, men der ligger også nogle personlige oplevelser til grund for teksten, fortæller Peter Lützen.

”Det der med, at man kan være så fortabt, at man kun kan se sig selv – det har alle jo prøvet."

I begyndelsen var Google

Panamah var først ikke helt enige om, at det var Bjergprædikenen, de skulle arbejde med, fortæller sangerinde Amalie Stender.

”Jeg valgte først en anden tekst. Jeg tænkte, at Bjergprædikenen skulle det i hvert fald ikke være – for den kunne jeg i første omgang slet ikke forstå,” siger Amalie Stender.

Peter Lützen var mere tiltrukket af at kaste sig ud i Jesus' kraftfulde tale på bjerget. Den handler blandt andet om utroskab, retfærdighed og fjendskab.

”Der var så meget kød på, at man kunne vælge forskellige vinkler. Hvilket var interessant, og samtidig også gjorde opgaven lidt lettere. Resultatet må jo ikke vare meget mere end 3:40,” siger Peter Lützen med henvisning til den sanglængde, der passer ind i radioens formater.

Den følgende arbejdsproces begyndte på internettet med søgemaskinen Google.

”Da jeg havde læst teksten og dannet mit første indtryk, googlede jeg, og læste jeg om, hvad andre syntes. Derfra kom første vers og omkvædet. Når man er nået så langt med en sang, har man skroget."

Med på turné

Split Det Ad blev en sang om være væk i sit eget liv, fortæller Peter Lützen.

"Sangen starter hos en person, der er helt fortabt. Hvor alt er mørkt, og hvor regnvejr virker som en personlig fornærmelse. Ved hjælp af kærlighed fra andre kommer personen videre, og c-stykket handler om erkendelsen af, at kærlighed ikke kun skal komme fra andre, men også indefra."

Panamah har omkring tyve koncerter foran sig hen over sommeren, og Split Det Ad – som udkommer den 30. juni – kommer måske med på setlisten.

”Vi har snakket om, at det kunne være meget sjovt at tage den med som noget nyt materiale,” siger Amalie Stender.

”Så skal den bare lige øves op!” indskyder trioens tredje medlem, DJ og producer Anders Christensen.

At bruge Det Nye Testamente som sparringspartner var så god en oplevelse, at de tre musikere godt kunne finde på at skrive flere sange med afsæt i Bibelen, fortæller Anders Christensen.

"Hver gang du får en undskyldning for at skrive en sang, der ikke handler om at danse eller have kærestesorger, så er det lidt sjovt.”

”Nogle gange," tilføjer Amalie Stender: "kan det faktisk være en hjælp frem for man selv skal sidde og hive noget op af hatten. Når du har en bibeltekst, kan du blive inspireret til at tænke 'Gud ja, det er da rimelig relevant – og hvordan ville jeg egentlig sige det her i dag, hvis jeg skulle formidle det videre?' Bibelen er et meget godt udgangspunkt, når man vil et spadestik dybere.”