Over 30 år efter atomulykken, er de mest forurenede områder i det sydlige Hviderusland stadig afspærret. Armod og misbrug præger landet. Foto: Pixabay
Over 30 år efter atomulykken, er de mest forurenede områder i det sydlige Hviderusland stadig afspærret. Armod og misbrug præger landet. Foto: Pixabay

Af Synne Garff, international chef

Tjernobyls mørke sky spøger stadig

Det er nu over 30 år siden, at en reaktor på atomkraftværket i Tjernobyl eksploderede. Hvideruslands befolkning kæmper fortsat med eftervirkningerne fra ulykken. Bibelselskabet forsøger at afhjælpe den armod og det misbrug, der præger det fattige land

Den dødbringende sky dukkede op en smuk forårsdag for 30 år siden. Sovjetunionens jerntæppe skilte stadig øst og vest, og de kommunistiske myndigheder i øst holdt kortene tæt ind til kroppen. Natten mellem den 25. og 26. april 1986 smeltede reaktor 4 på atomkraftværket i Tjernobyl ned. 134 ansatte blev akut syge af den radioaktive stråling – 50 af dem døde.

Reaktoren stod på Ukraines jord, men den dødbringende radioaktive sky kendte ingen grænser. Den største atomulykke i historien gik værst ud over nabolandet Hviderusland, hvor omkring 70 % af udslippet landede og forurenede et område så stort som Danmark. 



Hundredetusindvis af hviderussere måtte forlade deres hjem og flygte over hals og hoved. Landbrug måtte lukke, arbejdsløsheden steg, og den traumatiserede befolkning begyndte at dulme de chokerende tab med alkohol og stoffer. I årene der fulgte, blev flere børn født med handicap og udviklede kræft. Forskellige videnskabelige rapporter har i årenes løb forsøgt at kortlægge omfanget af skaderne, men ingen kan med sikkerhed sige, hvor galt det gik, og hvilke konsekvenser de radioaktive skyer over Europa og den østlige del af USA fik.



I dag er de mest forurenede områder i det sydlige Hviderusland stadig afspærret. Hele Gomel-regionen er stærkt forurenet, og folk er blevet forflyttet. En gang om året får de heldige lov til at besøge deres tidligere hjem, hvor turen ofte går til familiens gravsted – men kun i et par timer.

Armod og misbrug præger landet. Når folk går i skoven for at plukke bær og svampe, må de medbringe en Geigertæller, der kan måle graden af radioaktiv forurening. De økonomiske, sociale og psykologiske skader, som katastrofen har påført millioner af mennesker, er betydelige. Hviderusland kæmper med tunge misbrugsproblemer, hvor mange forældre må opgive at tage sig af deres børn.

Det er disse barske problemer, som Bibelselskabet i Hviderusland stadig står overfor og kæmper bravt for at løse. Ildsjæle har etableret en række kristne afvænningscentre, der hjælper misbrugere tilbage til livet. Det lykkes faktisk at give udsatte livsmod. På børnehjem hører børnene om, at de er elsket af Gud, hvilket betyder uendeligt meget, når man er blevet forladt af sine forældre og ikke tror sig elsket af nogen. Her giver Bibelens fortællinger virkelig liv og lys.